Ben jij iemand die de zorg voor dieren wil opnemen en die dat bovendien op een maatschappelijk, ecologisch en ethisch verantwoorde manier wil doen? Hou je ervan om in te staan voor voeding, verzorging, welzijn van sport- en recreatieve dieren en wil je jouw competenties op het vlak van management en toegepast bedrijfsbeheer verbeteren? Zijn toegepaste biologie en meer bepaald dierkunde en microbiologie jouw ding?
Als bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg ben je actief op het vlak van de handel, de voeding, de verzorging en het welzijn van sport-, recreatie- en nutsdieren. En om op een verantwoorde manier te kunnen meewerken in de fokkerij, de veredeling, de verzorging en de therapie van dieren, is een grondige wetenschappelijke achtergrond onontbeerlijk. Daarom horen vakken als biologie, dierkunde, anatomie en fysiologie tot het lessenpakket.
Daarnaast krijg je een totaal inzicht in de rol van het dier in de maatschappij en in het ecologisch netwerk. Dieren hebben immers niet alleen een voedingswaarde (veehouderij), een nutswaarde (trek- en rijpaarden, bewakingshonden…) of een recreatieve waarde (vogels, vissen, paarden, reptielen…), maar spelen ook een belangrijke rol in het ecologisch evenwicht.
Als afgestudeerde beschik je ten slotte over de nodige biotechnologische kennis over het kweken van nutsdieren voor menselijke consumptie (incl. wildkweek, vis- en schelpdierenkweek…), voor dierlijke consumptie (insectenkweek) en voor biologische toepassingen (kweek van wormen, kweek van nuttige insecten voor geïntegreerde bestrijding…).