groenmanagement

groen-management
Bachelor in de agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement aan VIVES Zuid

Zet elke plant op de juiste plaats met de opleiding groenmanagement. Je wordt expert in bodem, tuinaanleg en natuurbeheer.

Waar kan ik dit volgen?
Ook op afstand

Je kunt dit diploma ook van thuis uit behalen, vrij van tijd en ruimte.

Beheer planten, bomen en bossen voor een optimale biodiversiteit
boomklimmen

Tuinen, parken, bossen, natuurgebieden en landschappen: jij voelt je er helemaal thuis. Bij groenmanagement stopt de liefde voor planten niet bij je groene vingers, maar trek je ze door over heel je lijf. Trek de natuur in en word een expert in groenbeheer en groenaanleg, met aandacht voor duurzaamheid, klimaat en stedelijke omgeving.

Tijdens je volledige opleiding blijf je het grotere plaatje bekijken: hoe kun je multifunctioneel en kwalitatief werken? Hoe kun je de natuur zo integreren in de maatschappij dat ze ook mensgericht blijft? Tijdens honderden uren stage, bedrijfsbezoeken en buitenlandse groenreizen leer je het al doende. Zo kies je tijdens je carrière altijd voor een doordrachte, technisch sterke aanpak.

Wat leer ik in deze opleiding?

Optimaal groenmanagement is gebaseerd op vijf thema’s die de kern van de opleiding vormen: bodem, plant, aanleg, beheer en management. Binnen elk thema koppelen we de theorie heel sterk aan de praktijk, altijd up-to-date met de laatste ontwikkelingen in het werkveld.

Praktische plantenkennis is de rode draad van de opleiding. Door boeiende lessen en praktische oefeningen word je een ware plantenexpert. Maar het gaat over meer dan alleen de eigenschappen van planten: je leert ook waar elke plant optimaal gedijt, hoeveel water ze nodig heeft, op welke hoogte je ze het beste plant… Zo word je een professional in de aanleg, het onderhoud en het beheer van groen, of het nu gaat over een stadstuin, bos of  landschap!

Als groenmanager blijf je niet altijd met de twee voeten op de grond, want ook drones en boomklimmen komen aan bod in de opleiding. We bereiden je voor op het werkveld met de nodige aandacht voor wetgeving, kostprijsberekeningen of het deskundig gebruik van tuinmachines.

Kortom, een praktijkgerichte en boeiende opleiding met het oog op een veelzijdige en dynamische carrière in het groene domein.

Groenmanagement boomtoppen

Studiemateriaal

Studiemateriaal omvat onder andere boeken, cursussen en digitale leermiddelen die je nodig hebt tijdens je studie.

Studiemateriaal

Kijk al eens naar een cursus:

Vakken en praktijk

Benieuwd welke vakken en welke praktijkonderdelen deel uitmaken van het programma? Bekijk hieronder een beknopt overzicht.

Vakken en praktijk

  • plant en habitat
  • plantpraktijk- en kwaliteit
  • aanlegtechnieken
  • opmetings- en visualisatietechnieken
  • materialen
  • plant en techniek
  • natuur- en bosbeheer
  • groenbeheer
  • natuurmanagement
  • groenmechanisatie in aanleg en beheer
  • urban forestry: boomverzorging
  • urban forestry: bomenplan
  • vormgeving
  • plantenbescherming
  • geografische informatiesystemen (GIS)
  • strong sustainability
  • bodemkunde
  • biologie
  • biologische processen
  • microbiologie
  • wetgeving en groenbeleid
  • werkveldverkenning en beroepsethiek
  • 3 stages
  • bachelorproef

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je weekrooster eruit kan zien. Gemiddeld heb je twintig lesuren per week.

Lessentabel

Hieronder vind je een voorbeeld van hoe je lessenrooster er in het eerste semester uit zou kunnen zien. Omdat niet alle vakken het volledige academiejaar worden gegeven, vind je in de deze voorbeeldtabel uiteraard niet alle opleidingsonderdelen terug. We proberen bij het opmaken van elk lessenrooster springuren zoveel mogelijk te beperken.

Kies jouw campus
VIVES Roeselare
VIVES Roeselare
  ma di wo do vr za
8u30-10u30
   
opmetings- en visualisatie- technieken practicum
 
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
10u45-12u45
 
plant en habitat 1
opmetings- en visualisatie- technieken practicum
plantkunde
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
12u45-13u45
Pauze
13u45-14u45
 
plantkwaliteit en plantpraktijk
 
anorganische chemie practicum
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
15u00-16u00
 
plantkwaliteit en plantpraktijk
 
anorganische chemie practicum
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 
16u00-17u00
 
plantkwaliteit en plantpraktijk
 
anorganische chemie practicum
werkveld- verkenning en beroepsethiek (excursie)
 

Studiemateriaal

Kijk al eens naar een cursus:

Foto 4 studenten

Hoelang doe ik over deze opleiding?

De bacheloropleiding agro- en biotechnologie, afstudeerrichting groenmanagement duurt drie jaar. Het eerste jaar wordt de opleiding vooral gekenmerkt door theorie en praktijk op school, waarbij je samen met studenten uit verschillende andere vooropleidingen de basis van groenmanagement leert. Zo kun je in het tweede jaar met een grondige basiskennis op stage vertrekken.

Bij groenmanagement werken we van micro- naar macroniveau. We voegen dus steeds een onderdeel toe, zodat je geleidelijk meer kennis en vaardigheden kunt toepassen.

Studenten in natuur

Hoe organiseert VIVES deze opleiding?

Een professionele bachelor legt een sterke nadruk op de praktijk. Bij verschillende theoretische vakken hoort een practicum. Projectwerking op de niveaus tuin/park/landschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding waarbij je jouw competenties ontwikkelt onder begeleiding van vakdocenten. Het Project Natuur (biotoopstudie) vervolledigt deze praktijkgerichte opleiding.

Om het toekomstige werkveld en de tewerkstellingsmogelijkheden beter te leren kennen, trekken we er vaak op uit. In iedere fase bezoeken we heel wat groenrealisaties en bedrijven. Ook gaan we in het tweede en derde jaar op buitenlandse groenreis.

Bij VIVES dragen we praktijkervaring hoog in het vaandel. Die begint al met je docenten: de meesten van hen hebben zelf praktijkervaring in de sector en weten goed waarover ze praten. Stages maken je praktijkervaring af.

Ga ik tijdens deze opleiding op stage?

Tijdens je opleiding groenmanagement doe je drie verschillende stages, telkens bij een ander bedrijf. Dankzij het expertisecentrum agro- en biotechnologie en ons Urban Forestry Lab hebben we een nauwe band met veel bedrijven, waardoor je sowieso op interessante werkplaatsen terechtkomt.

Stages bieden je de mogelijkheid om je te specialiseren in een specifiek domein. Zo kan iemand die vooral in natuur geïnteresseerd is eerst een stage lopen in een bosboomkwekerij, daarna bij een bos- en natuurwachter (ANB) en tenslotte in een Regionaal Landschap. Zo specialiseer je in je lievelingssector en verwerf je tegelijkertijd een brede kijk op de groensector. Ideaal om later polyvalent inzetbaar te zijn!

Voor je stages heb je een brede keuze. Je kunt terecht in onze lange lijst met stagebedrijven of vraagt zelf een nieuw stagebedrijf aan. Je stagebedrijf mag in eender welke regio liggen - zo geven we je de kans om dicht bij huis op stage te gaan. 

Studeren in het buitenland

Hou jij van een internationale uitdaging? Wij vinden het in elk geval belangrijk om jou de kans te geven internationale ervaringen op te doen en zo je kijk op de beroepspraktijk te verruimen. Wil je een geëngageerde wereldburger worden, dan is internationalisering niet meer weg te denken uit jouw programma. Als je zin hebt in een internationale ervaring kan je alle kanten op door het groot aanbod aan stagebedrijven.

We leven in een geglobaliseerde samenleving. Bijgevolg zetten we daar binnen dit studiegebied sterk op in. Een buitenlandse ervaring stimuleert je persoonlijke groei en talenkennis en het laat je toe met eigen ogen te zien hoe het werkveld er georganiseerd wordt. Om van de culturele verrijking en verwerving van bijkomende competenties nog te zwijgen, en het feit dat je je plan leert trekken.

Groenmanagement buitenland

Ontdek de wereld tijdens je studie!

JD
 Quote signs

De opleiding die ik volgde is heel breed: het gaat van kleinschalig (tuinen en parken) tot grootschalig, zoals landschaps-, natuur- en bosbeheer. Na mijn studies wil ik vooral iets rond park- en landschapsbeheer doen omdat het doorgaans om groepsprojecten gaat: aan een landschap kan je nu eenmaal niet in je eentje werken, maar zit je samen met deskundigen uit verschillende disciplines. Dat teamwork spreekt me wel aan.

drie personen overleggen aan twee laptops over de startinformatie en info rond 'Wat kost studeren?'

Hoeveel kost je studie?

Studeren kost geld. Studiegeld, cursussen en handboeken, noem maar op. Je studiegeld is het bedrag dat je bij inschrijving in het hoger onderwijs betaalt. Die kostprijs is vastgelegd en is voor elke hogeschool en universiteit in Vlaanderen dezelfde.

meer info >

Starten met je studie

Ongetwijfeld zit je met veel vragen. Selecteer hieronder de opleiding die je bij ons gaat studeren en wellicht vind je op de meeste vragen een antwoord.

meer info >

Wat na je studie GROENMANAGEMENT?
Park

Verder studeren

Soms studeren studenten nog verder, vooral in de volgende richtingen:

  • postgraduaat tree manager
  • banaba (bachelor-na-bachelor) landschapsontwikkeling (1 jaar)
  • verkorte educatieve bachelor secundair onderwijs (1 jaar)
  • master in de biowetenschappen
Groenbeheer boom zagen

Aan de slag

Dit veelzijdige diploma geeft een degelijke toegang tot de arbeidsmarkt. Afgestudeerde studenten vinden snel werk als:

  • werfleider
  • tuinaannemer
  • verantwoordelijke in een openbare groendienst
  • ploegverantwoordelijke landschapszorg
  • middenkaderfunctie in plantengroothandels, toeleveringsbedrijven,...
  • boomverzorger met drones
  • zaakvoerder van een tuincentrum of een agrarisch dienstverlenend bedrijf
  • medewerker regionaal landschap / stadslandschap / bosgroep
  • medewerker Agentschap Natuur en Bos (ANB)
  • medewerker Vlaamse Landmaatschappij (VLM)
  • leraar / praktijkleraar / teeltoverste in het agrarisch onderwijs (getuigschrift van pedagogische bekwaamheid vereist voor een vaste benoeming)
  • middenkaderfunctie in de milieusector of in de tuin- en landschapssector
  • technisch, commercieel, administratief of onderzoeksmedewerker
  • middenkaderfunctie in toeleveringsbedrijven: plantenkwekerijen, zaadbedrijven, meststofbedrijven, plantenbeschermingsbedrijven
In een oogopslag

Je studie in een oogopslag

Studiegebied

Opleidingstype

Studiewijze

Studieroute

Aantal studiepunten

Waar kan ik dit volgen?

Startmomenten

Toelatingsvoorwaarden

ECTS-fiches

Onderwijstaal

Brochures

kwaliteit

VIVES staat garant voor de kwaliteit van deze opleiding. We doen dit op basis van het VIVES-referentiekader en het onderwijsbeleidsplan.