XheaRt
TETRA-project
Onderzoeksdomeinen
De zorgsector staat onder grote druk. De groeiende zorgvraag, personeelsschaarste en hoge werklast vragen om snelle en efficiënte oplossingen. Eén van de grote uitdagingen voor zorgverleners is om binnen de beperkte tijd ook voldoende gezondheidsvoorlichting mee te geven aan de patiënten op vlak van medicatie, therapie en leefstijl. Dergelijke patiënteducatie is nochtans cruciaal om terugval en overlijden te vermijden. Vooronderzoek toont aan dat patiënten een multimodale vorm van educatie verkiezen dat inspeelt op hun persoonlijke noden.
Extended reality (XR) technologieën kunnen aan deze noden tegemoetkomen. De technologie voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), samen ook gekend als eXtended Reality (XR), is ondertussen vrij matuur. Toepassingen in de zorg – en specifiek voor patiënteducatie – blijven echter nog beperkt omdat het moeilijk is om het economisch en/of maatschappelijk potentieel en de 'return on investment' in te schatten. Naast het gebrek aan kennis rond kosten-baten worden ook het gebrek aan kennis omtrent de technische standaarden die nodig zijn om tegemoet te komen aan de educatiebehoeften van patiënten en de zeer specifieke pathologische kennis rond de verschillende aandoeningen naar voren geschoven als belemmerende factoren bij XR-bedrijven.
Via dit XheaRt project willen hogescholen UC Leuven Limburg, VIVES en Thomas More hun expertise bundelen om de toepassingsmogelijkheden van de XR-technologie in functie van patiënteducatie grondig te verkennen. Dit zal gebeuren aan de hand van een specifieke case van hartfalen. In Vlaanderen is hartfalen één van de meest voorkomende oorzaken van ziekenhuisopnames en overlijdens. De noodzaak voor drastische levensstijlveranderingen en het consequent innemen van medicatie blijven vaak te onduidelijk voor patiënten. Ongeveer 20% van de patiënten worden dan ook 30 dagen na ontslag opnieuw opgenomen en 26% overlijdt datzelfde jaar. Huisartsen, cardiologen en gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen erkennen dit probleem en zijn sterk vragende partij om innovatieve transmurale educatiemogelijkheden te introduceren. Het ontbreekt hen echter aan R&D capaciteit om de haalbaarheid (economisch en praktisch) van nieuwe ondersteunende XR-technologieën te verkennen.
Partners
- UCLL Expertisecentrum Health Innovation
- Thomas More – Mobilab
- Thomas More - Creative & Innovative Business
Medewerkers
Tineke Verkest
-
onderzoeker
Goedele Baekelandt
-
Onderzoeker