Versterking van de competenties voor coproductie in de geestelijke gezondheidszorg in een internationaal perspectief
VIVES onderzoeksproject

Ondanks beleidsmaatregelen die sterk de nadruk leggen op positieve benaderingen zoals op herstel gerichte praktijken en sociale inclusie, is de empowerment en betrokkenheid van gebruikers nog steeds een gemeenschappelijke uitdaging in alle Europese landen. Het Europees actieplan voor geestelijke gezondheid van de WHO (2015) legt de nadruk op de rechten en de empowerment van gebruikers en hun families.
Partnerschap met en betrokkenheid van gebruikers bij onderwijs en dienstverlening wordt steeds belangrijker voor de ontwikkeling van toekomstige en huidige beroepsbeoefenaars. Dit is vervat in het concept van coproductie en ziet servicegebruikers als gelijkwaardige partners in de ontwikkeling van nieuwe kennis en een manier van werken, die de betrokkenen waardeert en respecteert (Slay & Stephens 2013). Instellingen voor hoger onderwijs hebben een belangrijke rol te spelen in het veranderen van deze situatie, door de competenties te ontwikkelen die nodig zijn voor huidige en toekomstige beroepsbeoefenaars.
In heel Europa is er momenteel geen model voor geestelijke gezondheid dat de bijdrage van deze groepen benut. Na een succesvolle aanvraag werden 6 Europese partners (Ierland, Finland (2), België, Griekenland en het VK) gefinancierd in een Erasmus+ EU-project (STRENCO) om een beoordelingsinstrument te ontwikkelen dat de competenties voor samenwerking in de geestelijke gezondheidszorg beoordeelt, ontwikkeld in een internationale context. Dit werk is nu afgesloten en de financiering is niet langer aanwezig. Er was een plan om dit instrument te testen, maar het kon niet worden geïmplementeerd als gevolg van de impact van COVID-19. Voor dit eerste proefproject is wel ethische goedkeuring verleend (aanvraagnummer: COM_10_19/20). Op advies van de voorzitter van de ethische commissie (SNM) wordt een nieuwe aanvraag ingediend, aangezien het oorspronkelijke cohort studenten niet langer toegankelijk is en de pilot met een nieuwe groep zal worden uitgevoerd. Vijf van de oorspronkelijke partners hebben ermee ingestemd deze pilot uit te voeren gezien de verbetering van de gezondheidszorg. Het doel van dit onderzoek is dan ook om de ervaringen van de deelnemers aan een pilootstudie over het gebruik door studenten van het competentie-instrument voor geestelijke gezondheid dat tijdens het STRENCO-project werd ontwikkeld, te verkennen.
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
Medewerkers
Sien Seynhaeve
Johan Mestdagh
Partners
