Uitbouw onderzoekslijn Technologie in de Zorg
VIVES onderzoeksproject

1) Omschrijf de onderzoekslijn, wat typeert het? Waarin verschilt die van andere onderzoekslijnen intern en over andere kennisinstellingen heen, op welke manier kunnen jullie je met deze lijn profileren?
Technologie kunnen we niet meer wegdenken uit onze maatschappij, laat staan uit onderwijs of onderzoek. Met de onderzoekslijn ‘Technologie in de zorg’ wordt de focus gelegd op het inzetten van technologie in de zorgsector. Terwijl technologie en zorg apart hun waarde kennen is de combinatie van beiden nog steeds niet zo vanzelfsprekend. Het afstemmen van technologie op maat van de zorgvrager/zorginstelling blijft een uitdaging. De shift naar zorg en training vanop afstand en zolang mogelijk thuis wonen wordt ook door de covid-19 pandemie meer zichtbaar, 95% van de mensen wil zo lang mogelijk thuis wonen (Pannecoucke & De Decker, 2017). Door training en zorg vanop afstand wordt technologie alsmaar belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat technologie vaak niet afgesteld is op de doelgroep en ze meer betrokken willen worden bij het ontwikkelingsproces van technologische producten. Zo kunnen de vereiste ontwerpkenmerken duidelijk gemaakt worden voor ontwikkelaars (Holthe, Halvorsrud, Karterud, Hoel, & Lund, 2018). Dankzij recent onderzoek werd het belang van co-creatie duidelijker. Galvano en Dalli (2014) geven aan dat co-creatie tussen aanbieders en eindgebruikers meestal wordt weergegeven als een verticaal proces. Horizontale co-creatie waar eindgebruikers gelijkstaan met de aanbieders moet ook worden overwogen. Door het horizontaal proces worden eindgebruikers als co-researcher gezien (Holthe et al., 2018). De digitalisering van de zorg staat voor een soortgelijke uitdaging en heeft een aanzienlijke waarde in het bepalen van zorguitkomsten (Aitken, Clancy, & Nass, 2017). Er zijn ongeveer 325,000 gezondheidsapps beschikbaar om te downloaden en elke dag komen er ongeveer 200 bij. Helaas zijn daarvan slechts een beperkt aantal bewezen voor hun nut en voldoende afgestemd op de doelgroep (Pohl, 2017).
Binnen de praktijkgerichte onderzoeksprojecten onder de onderzoekslijn wordt er steeds op zoek gegaan hoe we ondersteunende technologie kunnen inzetten bij de doelgroep. Het kan gaan over organiseren van trainingen, vaardigheidstraining, therapie, mobiele technologie en nog zoveel meer.
Het onderzoeksteam heeft voeling met zowel technologie als gezondheidszorg. Er wordt voortdurend gezocht naar een goed evenwicht bij het gebruik van technologie en de menselijke noden en wensen. De gebruiker staat dan ook steeds centraal.
Met de opgedane kennis en inzichten wil deze onderzoekslijn de technologische wendbaarheid van de zorg vergroten en het gebruik van technologie aanmoedigen. Dat we origineel en uniek zijn met de onderzoekslijn valt sterk tegen te spreken. De combinatie van technologie en zorg is nog steeds hot topic. Wat echter vernieuwend is, is het gecentraliseerd werken rond een topic. Nieuwste ontwikkelingen worden op de voet opgevolgd en kritisch bestudeerd. De bedoeling is hiermee bij te dragen aan evidence based practice: novelty from theory into practice, bij de eindgebruiker.
2) Wat is de maatschappelijke/economische relevantie van deze onderzoekslijn?
Dankzij deze gedragen onderzoekslijn kan actiever ingegaan worden op vragen, kan expertise gerichter ingezet worden en externe middelen beter binnen gehaald worden. Eens wat ervaring kunnen we ons ook beter profileren. Er wordt een focus bepaald, er is een contactlijn waar ideetjes verzameld worden en zicht geboden wordt op huidige kennis. Een efficiënter gebruik van technologie in de zorg is ons absolute doel. De return hiervan valt te bestuderen per onderzoek maar ligt logischer wijs in het verhogen van gezonde levensjaren en meer gezondheid aan de jaren toevoegen.
3) Van welke kennislacunes binnen deze onderzoekslijn vertrekt dit project? Waarom moet dit urgent aangepakt worden? Welk baat heeft het onderzoekslandschap, het werkveld en het onderwijs met dit projectvoorstel? Welke noden kunnen hiermee gedekt worden?
We vertrekken van het gebrek aan een onderzoekslijn, het gebrek aan een platform en werkgroep rond technologie in de zorg. Verschillende projecten en onderzoeken lopen of zijn afgerond waarvan we nog te vaak merken dat dichte collega’s naast mekaar werken. Het centraliseren van onderzoek, projecten, netwerken en ideetjes omtrent de topic technologie in de zorg is een eerste stap (mss ook wel de belangrijkste). Het bijeen brengen van betrokken collega’s, partners en inhoudelijke expertise is een absolute must waardoor een overzicht kan geboden worden in expertise, kennis en kunde. Dit helpt niet alleen de onderlinge projecten vooruit, het draagt bij in de werking van het Zorglab wat onze etalage is voor de onderzoekslijn technologie in de zorg
4) Hoe zie je het duurzame karakter van deze onderzoekslijn? Hoe sluit deze onderzoekslijn aan bij de visie van jullie EC?
De onderzoekslijn staat nog in de kinderschoenen, de collega’s zijn nog niet op de hoogte van de hervorming. In een opstartfase is het belangrijk te werken aan lange termijnvisie en deze ook groeimarge te geven. We beogen een lange termijnvisie en een duurzaam karakter maar daar volgen we ook de visie van het EC in om deze bij te sturen. Veel bepalend zijn de teamleden, soorten projecten en de projecten waar we nog op resultaat wachten.
Duurzaamheid zit tevens in het opstellen van een stevig team met een duurzame verankering binnen de opleidingen nauw betrokken bij de onderzoekslijn. Enerzijds beogen we duurzaamheid in inhoudelijke expertise maar tevens in het team.
Medewerkers
Aline Ollevier
Partners
