Together 2B Strong: Samen voor werkbaar werk in WZC
Met Team-kracht sterktes versterken en knelpunten actief lerend aanpakken
Onderzoeksdomeinen
Het groeiende personeelstekort in woonzorgcentra (WZC) zet de dagelijkse zorgverlening onder druk. Om deze uitdaging aan te gaan zette het project in op het versterken van de aanwezige competentiemix van het eigen interprofessioneel team (IPT): niet 'meer' maar 'anders' werken.
Er werd aan de slag gegaan met taakdifferentiatie, het doorbreken van routines, het waarderen van talenten, het creatief uitproberen van nieuwe werkwijzen, het gluren bij de buren, trial & error, het versterken van wat goed loopt en wat energie geeft, ... Door middel van actie-leren kwamen veranderingsprocessen op gang: het team nam beslissingen en zette deze op eigen tempo om in acties. Dit leidde tot meer tevredenheid en betrokkenheid van de teamleden, inclusief bewoners en mantelzorgers.
Het project werd in 2 WZC gerealiseerd.
Elk WZC stelde een mini-team van het eigen IPT van het WZC, met inbegrip van een bewoner en mantelzorger, samen. Verspreid over een jaar kwam elk miniteam 4 keer samen: 3 sessies met het eigen miniteam in het eigen WZC. Tijdens 1 sessie gingen beide teams bij elkaar ‘gluren bij de buren’. Leren van en met elkaar werd hierdoor bewerkstelligd.Doorheen het ganse traject leerden de coaches de organisatie en het miniteam kennen alsook ontstond meer begrip en inzicht van de teamleden voor elkaar.
De focus werd gelegd op het behouden van sterktes (waar krijgt men energie van, waar wil men meer van, ...) en op het ombuigen van verbeterpunten (wat neemt energie, wat kan anders, ...). Brainstormen over hoe er kan versterkt of verbeterd worden, out of the box mogen denken bracht nieuwe energie en inzichten. De inbreng en participatie van elk teamlid gedurende het ganse traject was cruciaal. In elk WZC werden prioriteiten bepaald, keuzes gemaakt en acties opgezet.
Tussen elke sessie testten de teamleden de acties. Samen werd gereflecteerd over het verloop en werd bijgestuurd waar nodig. Soms werden nieuwe keuzes gemaakt. Tijdens het ganse traject hebben de coaches elk team op weg gezet om, na afloop van het traject, zelfsturend verder te kunnen gaan.Zo werd bottom-up een hoogwaardige en efficiënte zorgverlening nagestreefd.
Het project rondde af met een slotevent waarbij de ervaringen en trajecten van de betrokken WZC werden gedeeld. Het resultaat van het project is een dienstverleningspakket voor WZC, waarbij 2 coaches het ganse traject ondersteunen en faciliteren.
Voor wie?
- Teams van woonzorgcentra
- Elk team dat bereid is om creatief, innoverend, positief en kritisch naar de eigen (werk)organisatie te kijken.
- Elk team dat de huidige routines of werkwijzen als onhoudbaar ervaart.
Ben je geprikkeld door het project en wens je meer te weten over dit aanbod? Vraag vrijblijvend naar extra informatie bij de betrokken medewerkers