Talent aan boord in de zorg
Duurzame inzetbaarheid en retentie van personeel binnen woonzorgcentra
Onderzoeksdomeinen

De residentiële ouderenzorg kreunt onder het personeelstekort. Dit heeft een negatieve impact op de intrinsieke werkmotivatie en de jobtevredenheid van medewerkers. Ziekteverzuim, burn-out en een hoge turnover zijn hiervan het resultaat. De toekomst is onzeker en soms zelfs beangstigend. Samen met een negatieve beeldvorming over deze sector, is het voor woonzorgcentra een heuse uitdaging om geschikt en deskundig personeel aan te houden en nieuwe medewerkers aan te werven. Het doel van dit project is dan ook om woonzorgcentra te inspireren en te ondersteunen om enerzijds talenten aan boord te kunnen houden en anderzijds nieuwe talenten te kunnen aantrekken. Zo moeten woonzorgcentra zicht krijgen op positieve aspecten en de behoeften van medewerkers om hun personeelsbeleid op af te stemmen.
Door in eerste instantie good practices in kaart te brengen over wat woonzorgcentra reeds doen om af te stemmen op hun personeel en hoe ze zich op dit moment profileren naar de buitenwereld toe, kunnen interessante inzichten verworven worden. Dit zal gebeuren met een online enquête bij alle West-Vlaamse woonzorgcentra met een speciale focus op leiderschap, ontwikkeling, training en interprofessioneel samenwerken. Met deze inzichten zal in vier West-Vlaamse woonzorgcentra een interdisciplinaire dialoog opgestart worden via workshops met als doel zicht te krijgen op hun ‘intentions to stay’. Daarnaast, en aanvullend, zal ook de motivatie en overtuiging over het werken in een woonzorgcentrum in kaart gebracht worden bij medewerkers die pas in een WZC gestart zijn én bij studenten in zorgopleidingen.
De gebundelde onderzoeksresultaten leiden tot nieuwe inzichten en aanbevelingen voor woonzorgcentra over hoe ze kunnen inzetten op een stabiel personeelsbeleid met oog voor duurzame inzetbaarheid en retentie. Meer afstemmen op de behoeften van je personeel houdt niet alleen je eigen personeel langer aan boord, maar kan evengoed nieuw talent aantrekken. Het zorgt tegelijk voor meer jobtevredenheid en een sterkere kwaliteit van de zorg.
Met een intensief valorisatieplan wordt prioritair het werkveld geïnspireerd. De aanbevelingen zullen terug te vinden zijn in artikels en onderzoeksrapporten. Een praktische toolbox dient ter ondersteuning van veranderingen binnen de organisatie. Deze inzichten kunnen aanzetten tot verder onderzoek en worden geïntegreerd binnen diverse onderwijsactiviteiten. Daarnaast zullen de onderzoeksresultaten ook via kennisclips, storytelling, videomateriaal of zelfs podcasts hun weg naar het werkveld en de buitenwereld vinden. Niet alleen ter inspiratie, maar ook om op een positieve manier naar buiten te komen en zo een invloed te hebben op de beeldvorming. Op die manier komt de sector positief in beeld en kunnen woonzorgcentra met de onderzoeksresultaten en -thematiek aan de slag.
Medewerkers
Niels Taillieu
Yentl Defour
Dimitri Van Maele
Partners
