SupportCARE+
ERASMUS+
Onderzoeksdomeinen
Mantelzorgers spelen een centrale rol in het aanbod van langdurige zorg voor mensen met dementie in Europa. Door de impact van de covid-19-pandemie blijkt dat de situatie van mantelzorgers de afgelopen twee jaar zichtbaar is verslechterd. Mantelzorgers blijken nood te hebben aan kennis over het beloop van de ziekte, waardoor ze meer begrip kunnen opbrengen en noden sneller detecteren.
Volgens de WHO heeft dementie momenteel invloed op ongeveer 10 miljoen mensen in de Europese Unie en ongeveer 55 miljoen wereldwijd, terwijl de prevalentie hiervan naar verwachting zal verdubbelen tegen 2030. In de EU wordt 60% van de zorg voor mensen met dementie verleend door mantelzorgers, die een centrale rol spelen in de langdurige zorg in Europa. Toch blijven zij vaak onzichtbaar voor de maatschappij.
SupportCare project heeft als doel om mantelzorgers van mensen met dementie te versterken en te ondersteunen, tools en kennis te bieden om negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van mantelzorgers te voorkomen, en het stigma rond dementie te doorbreken.
Zelfzorgwerkboek
Een innovatief werkboek over het belang van zelfzorg, met tools, tips en voorbeelden voor het uitoefenen van zelfzorg werd opgemaakt. Dit heeft als doel om mantelzorgers te ondersteunen bij het opstellen van hun eigen zelfzorgplan en het verbeteren van hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het werkboek volgt een stapsgewijze benadering binnen het kader van 6 onderwerpen: 1) wat is zelfzorg en waarom is het belangrijk, 2) zorgen voor lichamelijke zelfzorg, 3) zorgen voor psychologische en emotionele (ook spirituele) zelfzorg, 4) zorgen voor sociale zelfzorg, 5) tijd nemen voor ontspanning en 6) een eigen zelfzorgplan opstellen. Dit werkboek is beschikbaar in 6 talen (Engels, Italiaans, Grieks, Nederlands, Sloveens, Duits).
Zelfzorgdag
Op woensdag 18 oktober werd een zelfzorgdag georganiseerd voor mantelzorgers van mensen met dementie. Tijdens deze zelfzorgdag werd er uitleg gegeven over het project en ons zelfzorgwerkboek dat gemaakt werd. Daarnaast maakten we ook tijd om ervaringen uit te wisselen met elkaar, alsook kennis te maken met enkele zelfzorgactiviteiten zoals mindfulness, kunsttherapie, beweging VR en yoga.
Ervaringsgerichte beleving beginnende dementie via VR
De ervaringsgerichte beleving is specifiek voor mantelzorgers die zorgen voor mensen met dementie. Het doel is om de mantelzorgers zelfverzekerder te maken over hun eigen vaardigheden. De training heeft ook tot doel om de angst en stress van mantelzorgers te verminderen en hen te helpen betere sociale relaties met de persoon met dementie op te bouwen. Voorgaand aan de beleving kunnen de mantelzorgers een e-learning doorlopen. Tijdens de e-learning krijgen ze informatie over wat dementie is, alsook hoe ze kunnen omgaan met mensen met dementie.
Bewustwordingscampagne tegen stigmatisering
De bewustwordingscampagne heeft als doel het verminderen van het stigma tegenover mensen met dementie en hun mantelzorgers. Tijdens de periode mei 2024 tot en met juni 2024 zullen we via verschillende wegen feiten en mythes publiceren. Op deze manier proberen we dementie meer in het daglicht te brengen. Daarnaast zal er eind september/ begin oktober een levende bibliotheek georganiseerd worden waarbij je in contact kan komen met mantelzorgers van mensen met dementie en/of mensen die beroepsmatig iets met dementie te maken hebben.