• virisc.png
  • VR.png

Vi-RISC - VIVES-RPAS Inspection and Safety in a Critical Environment

PWO project

De toepassing van drones als observatieplatform neemt een snelle vlucht. De Vlaamse regio telt al meer dan 200 bedrijven die actief zijn in dit jonge luchtvaartdomein. Drones worden steeds vaker gebruikt in risicovolle omgevingen met verhoogde kans op incidenten zoals bvb bij inspectie van bouwconstructies op werven.

Via voorgaande VIVES luchtvaart onderzoeksprojecten, bestaande contacten en opgedane ervaringen binnen de drone-wereld ontstond reeds het vermoeden dat drone-piloten nood hebben aan een meer doorgedreven praktijkopleiding. Het marktonderzoek naar de Belgische drone-incidenten/accidenten bevestigde deze noodzaak.

Er is een sterke groei van drone-activiteiten met in het bijzonder drone-inspecties van complexe infrastructuren op moeilijke toegankelijke locaties. Daarvoor is het vooral belangrijk de praktijkopleiding te intensifiëren zonder de risico’s op verlies van toestellen en schade aan derden te vergroten. Met de nieuwste creatie van het VIVES luchtvaart onderzoeksteam wordt hierop een antwoord geboden!

"Eindelijk is het zo ver…de eerste Belgische professionele Virtual Reality (VR) drone-trainingssimulator is een feit!"

De VR drone-trainingssimulator, die VIVES samen met Dynamic Dimensions, Oisoi en enkele drone-experten ontwikkelde, biedt professionele drone-piloten de mogelijkheid de procedures, (vlieg)vaardigheden en kennis te trainen op het uitvoeren van risicovolle inspectiemissies. De missie is pas geslaagd als de 3 te nemen foto’s binnen de beschikbare batterijtijd genomen zijn en de drone weer mooi op de landingszone staat.

Om het brede professionele drone-publiek aan te spreken werd een optimale simulatie ontwikkeld met realistische DJI Phantom drone- en controller-karakteristieken. In deze ontwikkeling werd in eerste instantie geopteerd voor een visuele inspectie van windturbines op zee, maar kan op aanvraag steeds worden uitgebreid voor eender welke drone-toepassing naar keuze.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201731/08/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Koen Denys via mail