Transilience
Hoe kunnen we transgender en genderdiverse jongvolwassenen weerbaarder maken?
Onderzoeksdomeinen
Transgender jongeren zijn vaker slachtoffer van pestgedrag op school en gender gerelateerd geweld in de samenleving en thuis. Daarnaast worden hun genderidentiteit en -expressie niet altijd geaccepteerd door belangrijke anderen zoals ouders. Deze factoren hebben een negatieve impact op hun mentale gezondheid en hun veerkracht. Het project TRANSILIENCE wil die veerkracht aansterken bij transgender jongvolwassenen (16-25 jaar). Veerkracht kan namelijk helpen om om te gaan met geïnternaliseerde transfobie, om ervaringen van geweld te delen met anderen, om de genderidentiteit te tonen op school en thuis, sociale steun te vinden en manieren om met genderdysforie om te gaan.
TRANSILIENCE is een samenwerking tussen VIVES Hogeschool en het centrum voor Seksuologie en Gender van het UZ Gent. Dit Europees project streeft naar het verhogen van veerkracht bij transgender jongeren door groepstrajecten aan te bieden die werden ontwikkeld in co-creatie met deze jongeren. Elk traject bestaat uit vijf modules en loopt over vijf maanden. Deze modules worden opgezet vanuit verschillende invalshoeken: psychologisch, sociaal, met focus op lichaamswerk, met focus op school en vanuit digital storytelling. Elke module zal bestaan uit meerdere workshops begeleid door interne en externe, gespecialiseerde coaches. UZ Gent zal de externe coaches opleiden in het transsensitief werken.
Naast het versterken van veerkracht, wil dit project ook inzetten op het vergroten van het bewustzijn, de kennis en de vaardigheden van zowel professionals als transgender personen (e.g. van LGBTQI+ organisaties en zelfhulpgroepen). Het project verduidelijkt hoe veerkracht vergroot kan worden bij transpersonen door ervaringen te delen en tools te hanteren die worden ontwikkeld in het project. Daarnaast zet TRANSILIENCE in op een brede vorming van professionals, waaronder zorgverleners, om het bewustzijn rond gender gerelateerd geweld en de ervaren drempels door trans jongeren te verhogen. Er wordt hen aangeleerd hoe ze die drempels kunnen herkennen en helpen overwinnen. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van digital story’s waarin ze eigen ervaringen delen via het medium van beeld.
De resultaten en ontwikkelde tools van dit project zullen onder andere worden gedissemineerd naar verschillende Europese LGBTQI+ organisaties en professionals en zijn terug te vinden op onze projectwebsite en sociale media. Zo hopen we met dit project enerzijds betrokkenen te ondersteunen in het nemen van initiatieven rond het versterken van veerkracht bij jongvolwassenen. Anderzijds pogen we de bredere maatschappij te sensibiliseren over het belang om op veerkracht van trans personen in te zetten.
Medewerkers
Indra Vanoverbeke
Charlotte Demeyer
Jana Verguchten
Mauro Kerckhof
Partners

