Regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren op lokaal niveau
Aanpak van regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren op lokaal niveau
Onderzoeksdomeinen

Met het regulitis-project wordt de focus gelegd op de aanpak van regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren op lokaal niveau. Enerzijds via een verkennend onderzoek van bestaande goede praktijken op het niveau van steden en gemeenten. Anderzijds wordt een actieonderzoek opgezet waarbij wordt vertrokken vanuit de problematiek van regulitis, waar steden en gemeenten in kader van dit onderzoek naar oplossingen kunnen toewerken omtrent regulitis bij vrijwillig engagement van jongeren.
Het regulitis-project gebeurt in opdracht van de Vlaamse overheid, meer bepaald het Vlaams departement van cultuur, jeugd en media. In het onderzoeksproject wordt vertrokken vanuit volgende onderzoeksvragen:
- Welke goede praktijken van de aanpak van drempels en regulitis bij vrijwillig engagement van kinderen en jongeren zijn er te vinden op lokaal niveau?
- Hoe worden (on)zichtbare drempels aangepakt zodat vrijwillig engagement toegankelijk is voor alle kinderen en jongeren?
- Hoe kunnen deze goede praktijken toegepast worden bij andere lokale besturen?
Om een antwoord te formuleren op bovenstaande onderzoeksvragen, wordt gekozen voor twee sporen. Enerzijds wordt in een eerste werkpakket gefocust op een aantal goede praktijken en wordt via co-creatieve sessies nagegaan wat daar de succesfactoren, de kritische randvoorwaarden en de blijvende uitdagingen zijn. Anderzijds wordt in een tweede werkpakket op zoek gegaan naar een aantal steden en gemeenten waar de regulitis hoog blijft, en die zich willen engageren om samen met de jeugdorganisaties zelf naar innovatieve oplossingen te zoeken in een actieonderzoek aan de hand van het Design Thinking Model.
Medewerkers
Bert Hauspie
-
onderzoeker
Nele Cox
-
onderzoeker