POL-RECRAFT: Politiewerk met zachte vaardigheden. Opleiding in relationeel vakmanschap
Onderzoeksdomeinen

Het doel van POL-RECRAFT is het introduceren van POL-opleidingen in RElational CRAFTmanship in België, Nederland en Spanje in eerste instantie, en de opleiding vervolgens in de rest van Europa te introduceren.
Op praktisch niveau wil het consortium meerdere opleidingsmodules ontwikkelen die de politie op straatagenten hun niveau van 'relationeel vakmanschap' te verbeteren, een combinatie van communicatieve, sociale en digitale competenties, maar ook vertrouwensopbouw, rechtshandhaving en netwerken.
De opleiding zal worden ontwikkeld aan de hand van vier onderliggende doelstellingen;
- Een diepgaand inzicht ontwikkelen in de zachte vaardigheden die nodig zijn voor het dagelijkse politiewerk op straat in drie steden in België, Nederland en Spanje,
- Lacunes in vaardigheden opsporen ervaren door deze politieagenten en deze matchen met bestaande educatieve instrumenten om zachte vaardigheden en relationeel vakmanschap,
- Verschillende trainingsmodules ontwikkelen en testen met politiemensen op straatniveau in
- Verspreiden van kennis en delen van resultaten om de training te promoten in nationale politieacademies en politie-eenheden in heel Europa.
Door in elk van deze fasen nauw samen te werken met actoren in het veld, met behulp van de 'design thinking'-benadering (zie hieronder), willen we concrete en relevante oplossingen bieden voor bestaande problemen in het veld. Via partnerschappen tussen onderwijs- en politiesectoren, wil het project kennis die in beide sectoren aanwezig is, combineren en in wezen co-creëren, kennis die in beide sectoren aanwezig is, te combineren en in wezen te co-creëren, en een opleiding te produceren die inherent praktisch en onmiddellijk bruikbaar is in de dagelijkse politiepraktijk. Op een maatschappelijk niveau, door het trainen van politieagenten op straatniveau, willen we de interactie met het publiek te verbeteren en de vertrouwenscrisis in de politie aan te pakken die op het hele continent. Landen die enige sociale vaardigheidstraining in het leerplan hebben opgenomen, tonen aan dat dit belangrijke effecten heeft op het vertrouwen in de politie (Bloksgaard & Prieur, 2021).
Uit politieonderzoek blijkt ook systematisch dat het oordeel van het publiek over het functioneren van de politie gebaseerd is op percepties van hoe mensen worden behandeld (Verwee, 2013). Betere contacten met burgers kunnen dus de perceptie van burgers over de politie verbeteren, wat uiteindelijk ook de effectiviteit van de politie in de aanpak van criminaliteit kan verbeteren. De politie is immers vooral een reactieve in plaats van een proactieve instantie, en grotendeels afhankelijk van wat de burger meldt (Brodeur, 2007, Wadman, 2009...).
Als het vertrouwen in de politie ontbreekt, kan dit gevolgen hebben voor de bereidheid van de burgers om misdrijven te melden en informatie te delen, en daarmee het vermogen van de politie om criminaliteit op te lossen (Verwer & Walberg, 2012). Focus op - en het verbeteren van - relationeel vakmanschap met een diversiteit aan gemeenschappen zou uiteindelijk ook de effectiviteit van de politie in de aanpak van criminaliteit kunnen verbeteren en meer veilige samenlevingen.
Medewerkers
Evelien De Pauw
Sam Van Damme
Partners





