Digitaal buurtwerk - handvaten voor een doordachte praktijk
pwo-project
Onderzoeksdomeinen

De economische, technologische en sociale ontwikkelingen van de afgelopen jaren – nu in een stroomversnelling omwille van de Covid-19 pandemie – hebben de autonomie van de modale burger vergroot. Die burger wil doorgaans geen betutteling meer, maar in plaats daarvan snel, adequaat en bij voorkeur digitaal worden geholpen. Elke organisatie die het werken met burgers in zijn eigenheid meedraagt, dient met andere woorden mee te gaan in deze tendens en na te denken over de implementatie van digitale middelen. Dit geldt ook voor de sector van het buurtwerk; de organisatie binnen de stad die zowel sociale cohesie bevordert als betrokkenheid stimuleert van burgers en relevante actoren in de wijk of buurt.
Buurtwerkers staan niet alleen tussen de burgers maar ook tussen de burger en het stadsbestuur en zorgen zo voor verbinding in de buurt. Door de opmars van het gebruik van sociale media en andere platformen – en versneld door Covid-19 – zagen we het buurtwerk steeds meer op een digitale manier ontplooien (bv. Hoplr, lokale facebookgroepen, online buurtmeetings).
Buurtwerkers geven vaak aan op de digitale kar te willen springen, maar weten niet altijd hoe hier mee aan te slag te gaan.In dit exploratief onderzoek zullen we het gedigitaliseerde buurtwerkgedetailleerd in kaart brengen.
In een eerste fase maken we een inventarisatie van bestaande praktijken. We hebben aandacht voor digitale middelen die worden ingezet door de buurtwerkers om contact te hebben op het individuele niveau (zorg), het meso-niveau (netwerk in de buurt) en het macro-niveau (beleidsgericht).
Door middel van case studies zullen we in een tweede fase nagaan welke de bevorderende en belemmerende factoren zijn bij implementatie van digitalisering in het buurtwerk.
Studenten uit het studiegebied sociaal agogisch werk zullen bovendien ingezet worden om meer inzicht te krijgen in het perspectief van de burger.
In een laatste fase ontwikkelen we op basis van onze inzichten een draaiboekter ondersteuning van digitalisering in het buurtwerk.
De grote meerwaarde van dit onderzoek zal liggen in de actualisering en verdere concretisering van het begrip ‘digitaal buurtwerk’. Zowel voor het huidige werkveld als toekomstige professionals (studenten) kan dergelijke concretisering inspireren en aanzetten tot de implementatie van innovatieve praktijken.
Medewerkers
Evelien De Pauw
-
expert