Vi-MRO: Virtual Reality in Maintenance, Repair & Overhaul
PWO-project
Onderzoeksdomeinen

De kosten binnen een luchtvaartmaatschappij zijn enorm en de concurrentie om vliegen betaalbaar te houden moordend. De luchtvaartsector staat onder druk en dit weerspiegelt zich ook op het vliegtuigonderhoud.
Deze zogenaamde Maintenance, Repair and Overhaul (MRO) sector is dus constant op zoek naar een evenwicht om de opleidingskosten van vliegtuigtechnici onder controle te houden en tegelijkertijd de hoogste kwaliteit van de opleiding te behouden. Maar elke seconde dat een vliegtuig op de grond staat zonder passagiers op de stoelen kost een luchtvaartmaatschappij handenvol geld, dus het minimaliseren van deze downtime is van het grootste belang. Het vliegtuigonderhoud en de daarbij horende trainingen moeten dus tijds- en kostefficiënter!
Het gebruik van Virtual Reality (VR) als trainingstool is reeds bekend en diverse studies hebben de tijds-en kostefficiëntie ervan op tal van gebieden aangetoond. Dit is niet onopgemerkt gebleven binnen de luchtvaartindustrie.
Diverse vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen van wereldformaat zijn testprojecten gestart en hebben op basis van de resultaten VR binnen hun organisatie geïntroduceerd om de efficiëntie van opleidingen te verbeteren, risico's te verminderen, onderhoudsprocessen te versnellen, enz. Zo is Boeing bijvoorbeeld van mening dat VR-opleidingen de trainingstijd per persoon met 75% verminderen door de procedure letterlijk in de vingers te krijgen, dankzij het zogenaamde 'learning by doing'-principe.
Als antwoord hierop heeft de VIVES onderzoeksgroep luchtvaart, in samenwerking met studenten luchtvaart, externe VR expertise en potentiële eindgebruikers uit de MRO sector, een VR MRO trainingsmodule voor vliegtuigtechnici ontwikkelt binnen het Interreg project Educavia.
Uit een ondervraging van de MRO industrie bleek het vervangen van een cockpit Display Unit (DU) het meest geschikt als antwoord op de bestaande behoeften binnen de sector. Enerzijds omdat het een vaak voorkomende onderhoudstaak is en anderzijds omdat het een zeer duur onderdeel betreft waarmee niet graag wordt geoefend. Bovendien was dit ook een geschikte taak voor een VR ontwikkeling omdat alles zich afspeelt in een duidelijk afgebakende omgeving, zijnde de cockpit en het aantal bewegingen beperkt blijft waardoor de kans op bewegingsmisselijkheid wordt geminimaliseerd.
Vervolgens werd elke handeling, elke onderdeel, elk stuk gereedschap, nodig om de procedure te doorlopen in de virtuele omgeving gesimuleerd en interactief gemaakt. Zo wordt niet enkel de daadwerkelijke uitvoering van de taak stap voor stap bijgebracht, maar is er ook aandacht voor het gebruik van de manuals, de testing en de administratie achteraf.
Om doorheen het volledige proces toe te zien op de inhoudelijke en didactische kwaliteit van de VR trainingsmodule werden geregeld tussentijdse testen door ervaren luchtvaarttechniekers georganiseerd. Op basis van hun iteratieve feedback werden product aanpassingen doorgevoerd om tot de meest optimale en realistische VR MRO training voor de eindgebruiker te komen.
Door de ontwikkeling van dergelijke VR trainingsmodule kan enerzijds worden ingespeeld op de kwaliteit en efficiëntie van de opleiding, anderzijds op de productiviteit en veiligheid van de werknemer. Bovendien moet een eerste kennismaking met deze VR trainingsmodule de luchtvaart en het onderwijs overtuigen van de vele voordelen van VR en warm maken voor deze innovatieve trainingsvorm.
Medewerkers
Koen Denys
-
Medewerker
Joke Van Vooren
-
Medewerker
Ivan Becuwe
-
Medewerker