IoT-lab

De focus van de onderzoeksgroep IoT Incubator ligt op low-power edge systemen en communicatie met deze elektronische draadloze systemen. Door de nieuwe mogelijkheden van IoT ontstaat een kenniskloof. Bedrijven die hierop willen of moeten inzetten ontbreken vaak de nodige kennis of middelen om dit in-huis te ondersteunen, onderzoeken of te ontwikkelen.
Het IoT lab speelt in op deze nood, meer concreet gaat dit over het ontwerpen en testen van state-of-the-art edge system in IoT. Onze focus ligt hierbij op draadloze communicatie, low power ontwerp en embedded systemen zoals edge devices, sensoren en actuatoren. Het moet mogelijk zijn om expertise te kunnen inzetten op alle lagen binnen het IoT Reference Model. Dit gaat dan onder andere over monitoring, verzamelen, verwerken en opslaan van data, labelen en classificeren van deze data, tot hoe het resultaat efficiënt geïmplementeerd en verwerkt kan worden in hardware rekening houdende met de specifieke vereisten.
De beoogde infrastructuur die aangekocht zal worden binnen het IoT-Lab project laat ons toe om volledig in te zetten op alle stappen om een IoT device te maken. Van idee naar ontwerp, tot het maken en testen van het eigenlijke prototype.
Bij het testen van het edge IoT device zal gefocust worden op het bepalen van de levensduur, wanneer het toestel gevoed wordt met een batterij. Ook het type batterij, de configuratie en verbruik van iedere component en de firmware die op de microcontroller draait speelt hier een rol in. Verder zal het ontwerp en de werking van een on-board antenne voor de draadloze communicatie kunnen gecontroleerd worden en aangepast indien nodig. Aan de hand van deze optimalisaties zullen low-power IoT systemen, die tegenwoordig efficient edge AI uitvoeren en draadloos communiceren, kunnen ontworpen worden en zal de kennis gedistribueerd worden naar bedrijven en studenten via seminaries en opleidingen.
Medewerkers
Jonas Lannoo
Pedro Calleeuw
Partners
