Industrie 4.0 Product Lifecycle Management: end-to-end digitalisatie in de maakindustrie
EFRO Industry 4.0 PLM
Onderzoeksdomeinen
Dit project heeft als doel de Vlaamse maakindustrie te ondersteunen bij het duurzamer produceren en op de markt brengen van duurzame en betrouwbare producten, terwijl ze concurrerend blijven in een
internationale omgeving. Bedrijven staan voor uitdagingen zoals kostenefficiënt werken, voldoen aan kwaliteitsvereisten en omgaan met toenemende productcomplexiteit. Dit innovatieve project zal zich
richten op het aanpakken van deze problemen.
Het project zal een toekomstbestendig ecosysteem opzetten voor Product Lifecycle Management (PLM) in samenwerking met een industriële adviesraad. Hierdoor kunnen bedrijven ondersteuning krijgen bij het implementeren van PLM en het aangaan van duurzaamheids- en concurrentie-uitdagingen. Er zal conceptueel onderzoek worden uitgevoerd naar drie cruciale fases in de levenscyclus van een product: productdesign en creatie, productie en productfunctionaliteit. Het doel is om innovatieve methoden en tools te identificeren en implementeren, zodat bedrijven hun processen en producten beter kunnen optimaliseren en aanpassen aan duurzaamheids- en concurrentievereisten. Daarnaast zal de toepasbaarheid van PLM binnen een industriële context worden gevalideerd en gedemonstreerd. Dit omvat het ontwikkelen van praktische, mobiele demonstratoren en het evalueren van hun effectiviteit. Deze demonstratoren zullen waardevolle inzichten bieden over de mogelijkheden en voordelen van PLM, zodat bedrijven beter kunnen begrijpen hoe ze hun processen kunnen optimaliseren en aanpassen.
Het project wordt sterk ondersteund door de industrie, dankzij de regionale connecties van VIVES en KU Leuven Campus Brugge en de betrokkenheid van de Flanders Make @ KU Leuven-community. Verschillende vooraanstaande bedrijven hebben een Letter-of-Support aangeleverd om het belang van deze uitdagingen en de relevantie van het voorgestelde labo-concept te benadrukken. Dit project richt zich op belangrijke doelgroepen binnen de maakindustrie, waaronder technologische productiebedrijven in de machinebouw- en mechatronicasector. Deze bedrijven streven naar digitalisering en optimalisatie van hun productieprocessen om duurzamere en kostenefficiëntere methoden te realiseren. Daarnaast vormen mechanische productiebedrijven in diverse sectoren, zoals voeding, landbouw en de procesindustrie, een belangrijke doelgroep. Ze zoeken naar onderzoeksmogelijkheden om hun efficiëntie en concurrentievermogen te verbeteren. Technologieproviders en integratoren, zoals leveranciers van industriële pc's, PLC's, sensoren en netwerkinfrastructuur, zijn ook essentieel in dit project. Ze hebben expertise nodig in de ontwikkeling van geavanceerde IT-infrastructuur en modellen voor realtime monitoring en voorspellende analyses, en zijn op zoek naar onderzoeksresultaten om innovatieve oplossingen te bieden en de end-to-end digitalisatie in PLM te faciliteren.
De focus ligt op het optimaliseren van processen, het verzamelen en analyseren van relevante gegevens, en het ontwikkelen van innovatieve methoden en tools. Door deze doelstellingen na te streven, kunnen bedrijven op een duurzamere manier waarde creëren, hun productkwaliteit verbeteren, efficiënter werken en hun concurrentiepositie versterken. Het project heeft een brede impact, zowel binnen Vlaanderen als in heel Europa, en gaat verder dan de specifieke locaties van de investeringen.