Digitale werkinstructies
Onderzoeksdomeinen

Digitale werkinstructies laten doelgroepondernemingen, zoals maatwerkbedrijven, toe om meer in te zetten op
massacustomisatie: kleinere series van producten aangepast aan de specifieke eisen van de klant. Dit verhoogt de wendbaarheid en competitiviteit van de ondernemingen om meer in te zetten op duurzame en circulaire bedrijfsactiviteiten.
Zowel binnen de reguliere economie als de sociale economie leveren digitale werkinstructies de mogelijkheid om in te zetten op een divers menselijk kapitaal. Binnen de sociale economie gaat het om een grotere diversiteit dan nu het geval is. Het algemene doel van dit project is om Vlaamse maatwerkbedrijven te ondersteunen bij het implementeren van digitale werkinstructies op de werkvloer ter ondersteuning van de doelgroepwerknemers (personen met een afstand tot de arbeidsmarkt) in het uitvoeren van hun taken en in verschillende contexten.
Het legt de focus op de implementatie (acceptatie technologie, proces en economisch) van digitale werkinstructies (informed, augmented) in diverse contexten voor de ondersteuning van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt om de kansen van deze doelgroep op de arbeidsmarkt te verhogen. Het project richt zich op meerdere actoren: enerzijds de collectieve maatwerkbedrijven die steeds vaker genoodzaakt worden zich aan te passen aan veranderingen in de industriële sector, anderzijds de bedrijven uit de reguliere economie die doelgroepwerknemers in dienst willen nemen en zo de inclusie op de reguliere arbeidsmarkt stimuleren.
De maatschappelijke meerwaarde houdt de optimalisatie van de arbeids- en werkorganisatie van het personeel in, maar evenzeer richt het zich op een verhoging van de inclusie op de Vlaamse arbeidsmarkt. Uit het jaarrapport Sociale economie uit 2019 van de Vlaamse Overheid blijkt dat er in Vlaanderen 156 collectieve maatwerkbedrijven zijn die in totaal 23.447 doelgroepwerknemers tewerkstellen. Daarnaast zijn er nog 178 lokale diensteneconomie bedrijven waar 2.635 doelgroepwerknemers werken (Vlaamse overheid, 2020). Zij zouden na het project rechtsreeks baat kunnen hebben bij de projectresultaten
Medewerkers
Tineke Verkest
Partners
