• verpleger-interreg.png

Zorgroute arbeidsmarkt: studenten en zorgverleners versterken in hun werk

Zorgroute arbeidsmarkt (ZORO) - Interreg Vlaanderen Nederland

In Vlaanderen werken meer dan 350 000 mensen in de zorg, in Nederland zelfs ruim 1 miljoen. Toch is dat niet genoeg en zijn er handen te kort. Tegelijk verandert er veel in de gezondheidszorg. Zo hebben steeds meer mensen langer zorg nodig. Mensen willen ook langer thuis blijven wonen en willen inspraak in de zorg die ze ontvangen. En de digitalisering is voortdurend in evolutie. Zorgverleners (in spe) hebben dus andere vaardigheden en expertise nodig dan vroeger. 

Om op al die noden in te spelen, ontwikkelt het Interreg Vlaanderen-Nederland project ZORO – Zorgroute Arbeidsmarkt – een training rond vier noodzakelijke competenties: interprofessioneel samenwerken, technologische wendbaarheid, intrapreneurship en ethisch handelen. Die ZORO-training ging in januari 2021 een eerste keer van start. Een tweede reeks is gepland vanaf september 2021, op verschillende locaties bij de projectpartners: Curio te Roosendaal (NL), Gouverneur Kinsbergencentrum te Wilrijk (BE), VIVES graduaat Verpleegkunde te Kortrijk (BE) en VIVES Hogeschool te Brugge (BE).

Meer informatie over het ZORO-project lees je hier.

Wil je op de hoogte blijven van ZORO en de volgende reeks van de ZORO-training? Schrijf je hier in voor onze mailings!

Opbouw van de training

Tijdens de training maak je kennis met STIEn. STIEn is een zorgontvanger, een echte ervaringsdeskundige dus. Samen met de deelnemers zal zij de theoretische kennis omzetten in de praktijk. Deelnemers verdiepen zich ook in een eigen casus uit hun omgeving, in iemand die hen echt raakt.

Module 1: interprofessioneel samenwerken

Wat is interprofessioneel samenwerken binnen gezondheidszorg en welzijn? Hoe kan je je netwerk opbouwen en onderhouden? Hoe stel je de levensdoelen van STIEn als zorgontvanger centraal in een zorgplan dat je opstelt met een interprofessioneel team? Of nog: hoe kan je samen met je collega’s aan STIEn de beste zorg bieden?

Module 2: technologische wendbaarheid

Welke zorgtechnologie bestaat er allemaal? Waar kan je relevante ervaring vinden over zorgtechnologie? Waar let je op als je nieuwe zorgtechnologie wil gebruiken bij STIEn? Welke ethische overwegingen maak je? Hoe betrek je STIEn hierbij?

Module 3: intrapreneurship

Hoe kan je leren ondernemen? Hoe ga je aan de slag met een goed idee, in je team en in je organisatie? Hoe kan je out-of-the-box denken en een actieplan maken voor STIEn of je eigen casus?

Module 4: ethisch handelen

Hoe kan je je eigen perspectief verruimen? Hoe kan je je denkkaders met betrekking tot zorg verbreden? Hoe krijg je voeling met de ervaringswereld van STIEn als zorgontvanger? Hoe kan je zorg-ethisch zien, weten, reflecteren, doen en zijn?

Echt iets voor jou? Stel je kandidaat!

We testen de ZORO-training op vier locaties: Curio te Roosendaal (NL), Gouverneur Kinsbergencentrum te Wilrijk (BE), VIVES graduaat Verpleegkunde te Kortrijk (BE) en VIVES Hogeschool te Brugge (BE). Deelnemen is helemaal gratis.

Alle deelnemers krijgen tussendoor opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. Die vormen op het einde van de training een persoonlijk portfolio. In totaal gaat het over een tijdsinvestering van 30 à 32 uur (infosessie en modules inbegrepen).

We werken volledig coronaproof en houden rekening met de geldende maatregelen. Als onze training “in het echt” kan doorgaan, zorgen we voor voldoende ruime lokalen en volgen we alle hygiënemaatregelen.

Is deze training echt iets voor jou, voor een van je leerlingen/studenten of voor een collega-zorgverlener? Via deze link kunnen kandidaten zich aanmelden. Eind november stellen we de groepen samen.

Wil je op de hoogte blijven van ZORO? Toon je interesse via deze link en kom als eerste te weten wanneer we de ZORO-training een tweede keer organiseren.

Toon je interesse!

Over het project: Gouverneur Kinsbergencentrum, het provinciaal centrum voor zorgeconomie en -innovatie, startte in 2019 dit project samen met verschillende Vlaamse en Nederlandse onderwijsinstellingen: Curio, Scalda, Universiteit Antwerpen, VIVES graduaat Verpleegkunde en VIVES Hogeschool. Het project loopt drie jaar. Dankzij de cofinanciering van Interreg Vlaanderen-Nederland, Gouverneur Kinsbergencentrum, Provincie Antwerpen en de verschillende partners wordt een budget van 2 miljoen euro vrijgemaakt.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend01/09/201931/08/2022
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Lisa Kerckhofmail mij

Experten van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Lisa Kerckhof via mail