• lasrobot.png

WAAM: Wire and Arc Additive Manufacturing

3D-metaalprinten WAAM: Wire and Arc Additive Manufacturing

Additive Manufacturing vormt een essentiële schakel binnen Industrie 4.0. Vlaanderen is één van de koplopers op het gebied van Metal Additive Manufacturing , ofwel het 3D-printen van metalen onderdelen. Een kansrijke technologie die in Vlaanderen echter sterk onderbelicht is, is Wire and Arc Additive Manufacturing (WAAM). Dit project loopt in samenwerking met het Belgisch lasinstituut en KULeuven.

Met deze techniek kunnen metalen onderdelen met behulp van een standaard lasrobot worden opgebouwd uit lasdraad. In de ons omringende landen hebben onderzoekscentra al veel interessante resultaten geboekt met deze techniek. WAAM kan, net als andere 3D-printtechnieken, worden ingezet voor het produceren van unieke stukken, kleine series of prototypes. Onderdelen met een complexe (interne) geometrie of producten die uit meerdere materialen bestaan, kunnen door middel van 3D-printen efficiënter vervaardigd worden dan met conventionele processen.

WAAM maakt gebruik van standaard lasrobots. Een lasrobot kan meerdere kilo’s materiaal per uur lassen, waardoor grotere onderdelen kostenefficiënter en sneller geproduceerd kunnen worden dan met andere 3D-printtechnieken (meestal op basis van poeder). Bijkomend voordeel is dat bedrijven hun bestaande investering in een lasrobot beter kunnen laten renderen, doordat de robot ingezet kan worden voor 3D-printwerk op momenten dat hij anders stil zou staan (‘s nachts, weekends).

De algemene doelstelling van dit praktijkgericht onderzoeksproject is om bedrijven bekend te maken met de WAAMtechnologie en hen de tools te geven om de mogelijkheden van WAAM zelf te benutten. De doelgroep bestaat uit 270 bedrijven, voornamelijk KMO’s, uit diverse sectoren van de metaalindustrie (petrochemie, maritieme sector, gieterijen, machinebouw, constructiebedrijven), maar ook hun toeleveranciers. De doelgroep kan opgedeeld worden in drie categorieën:

  • toeleveringsbedrijven/maakbedrijven die hun robots beter willen laten renderen
  • eindgebruikers die toepassingen hebben voor het produceren van WAAM-onderdelen (kleine series, prototypes, éénmalige gietstukken, reparaties, frees- en verspaanwerk)
  • leveranciers zoals lasrobotfabrikanten, softwarefabrikanten, leveranciers van toevoegmaterialen, beschermgassen enzovoorts

Projectsite

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/04/201831/03/2020
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Koen Denys via mail