• yacon21.jpg

Veredeling en verwerkingsmogelijkheden van yacon

PWO project - Onderzoek naar veredeling en verwerkingsmogelijkheden van yacon

Yacon is een innovatieve groente met veel potentieel voor gewasdiversificatie binnen de Vlaamse landbouw. Het gewas gedijt goed in Vlaanderen terwijl de in het najaar gevormde knollen rijk zijn aan fructo-oligosacchariden (FOS). Deze zoet smakende FOS kunnen niet door de mens gemetaboliseerd worden en kunnen hierdoor als een gezonde vervanger voor suiker ingezet worden.

De beschikbare genetische variatie in Vlaanderen is nog vrij beperkt. Verdere veredeling is nodig om variëteiten te bekomen die optimaal renderen onder lokale teeltomstandigheden en geschikt zijn voor verdere verwerking.

De start van dit veredelingsprogramma werd gegeven met de oprichting van het Yacobat netwerk in 2016, bestaande uit een consortium van wetenschappers, liefhebbers, scholen en landbouwers.

Om de teelt, veredeling en verwerking van yacon te stimuleren en te optimaliseren wordt binnen dit project gewerkt rond 3 doelstellingen:

  • Optimalisatie van het veredelingsproces door bloei-inductie experimenten en de daaraan gekoppelde stuifmeel- en zaadanalyse.
  • Ontwikkeling van een genetische merkertechniek om yaconvariëteiten op een objectieve manier te identificeren.
  • Ontwikkeling van prototypes voor de verwerking van yacon. Teeltoptimalisatie, selectie van geschikte variëteiten en nieuwe pistes voor verwerkingsmogelijkheden zullen de lokale teelt van yacon verder stimuleren en het gewas beter bekend maken bij de consument.
Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend01/09/201931/08/2021
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Yves De Bleecker+32 497 37 90 32
mail mij
Download artikel over dit project

Experten van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Yves De Bleecker op +32 497 37 90 32 of via mail