• voeding2.png

Valorisatie van verliesstromen in de agro-voedingsindustrie

PWO-project: Ontwikkelen van een nieuwe voedingsproducten op basis van een nevenstroom

Bijna een derde van de voedselproductie voor de mens wordt nooit opgegeten. Wereldwijd wordt 1/4de van het waterverbruik voor de landbouw gebruikt voor voedingsgewassen die later overschotten worden. In Europa gaat ongeveer 173 kg per inwoner per jaar aan voedsel verloren. In de Vlaamse voedingsketen kwamen in 2015 naar schatting 3,5 miljoen ton voedselreststromen vrij. Een groeiend maar nog steeds klein deel hiervan wordt geschonken of hergebruikt. Er is dus nood aan nieuwe opportuniteiten om de waarde van voedseloverschotten zo hoog mogelijk te valoriseren in de cascade van waardebehoud.  

In dit PWO-project werd enerzijds fermentatie onderzocht als mogelijke bewaartechniek om zo overschotten lange tijd te kunnen bewaren en zo minder voedsel te moeten weggooien. Anderzijds werden verschillende nieuwe voedingsproducten ontwikkeld op basis van voedsel dat verloren ging. Voor beide onderzoeksvragen werd samengewerkt met studenten.  

Zo werd een lang houdbare “tomaten dipsaus” ontwikkeld op basis van gefermenteerde tomaten. 

Er werden eveneens twee types vegan burgers ontwikkeld en door SOBO op de markt gezet, namelijk de bonenburger en de drafburger. Beide burgers voldoen aan de gezondheidsclaims “bron van eiwitten” en “vezelrijk” en bestaan voor minimaal 50% uit verliesstromen.  Voor de bonenburger wordt gebruik gemaakt van bonen met een fysieke beschadiging (bruine plekjes) en bonen die bij de verwerking niet loskomen uit hun trossen. Voor de drafburger wordt gebruik gemaakt van lokale draf (draf is de grootste verliesstroom bij het brouwen van bier) gecombineerd met beschikbare groenten verliesstromen.  

Daarnaast werd ook yacon ijs ontwikkeld op basis van de hoogwaardige verliesstroom yaconpulp die overblijft bij het maken van yaconsiroop. Zoals bij de burgers lag ook hier de uitdaging erin dat dit innovatieve product op basis van verliesstromen in de eerste plaats lekker dient te zijn, maar daarnaast ook betaalbaar en gezond.  

Yacon is rijk aan inuline waardoor yaconpulp een veel te hoogwaardige verliesstroom is om niet te benutten. Inuline is nutritioneel zeer interessant omdat het zowel suiker vervangende als vet vervangende eigenschappen heeft. Door ijs te maken op basis van inuline (yaconpulp 25 %) kon de hoeveelheid suiker met maar liefst 85 % en de hoeveelheid vet met 75 % verlaagd worden ten opzichte van standaard vanille ijs. Door het yacon ijs te combineren met klassieke ijs smaken zoals vanille of chocolade worden lekkere gekende ijs smaken bekomen met maar liefst 60 % minder calorieën. Lekkere ijsjes die dus veel gezonder zijn.  

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201831/08/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Yves De Bleecker+32 497 37 90 32
mail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Yves De Bleecker op +32 497 37 90 32 of via mail