• brainstorm.jpg
  • Brainstorm

SPEK: Studentenplatform Entrepreneurschip Kortrijk

Ondernemerschap in de hogeschool stimuleren en ondersteunen

Het project SPEK (Studentenplatform Entrepreneurship Kortrijk) wil in Kortrijk een duurzame samenwerking realiseren tussen het hoger onderwijs, de studenten (Seniorenkonvent), lokale organisaties en jongerenverenigingen, de stad Kortrijk en het bedrijfsleven (Voka) om studenten en (kwetsbare) jongeren ondernemingszin bij te brengen en naar ondernemerschap toe te leiden. 

Diverse methodieken worden ingezet. Business Coaches worden ingezet om het potentieel van het hoger onderwijs maximaal naar boven te halen. Ze zijn antenne, aanspreekpunt en promotor rond ondernemerschap in de hogeschool zowel naar studenten als docenten en onderzoekers. Ze verzorgen de link met het lokale bedrijfsleven en de vele externe initiatieven rond ondernemerschap. In overleg bouwen de businesscoaches een traject uit, mee gebaseerd op best-practices in binnen- en buitenland.

De samenwerking met de unieke begeleidingstrajecten van Bolwerk en MCTrack zorgt voor experimenten met nieuwe invalshoeken, die het traditionele activiteitenaanbod van bootcamps, inspiratiesessies en dergelijke verrijken. Nieuwe vormen van ondernemen die een brede waaier jongeren kunnen aanspreken, komen aan bod.

Met gerichte uitdagingen zullen de jongeren getriggerd worden om initiatief te nemen en samen te werken in multidisciplinaire teams. Voka zet  jaarlijks laagdrempelig event op om jongeren in contact te brengen met de bedrijfswereld, gekoppeld aan een reeks inspiratiesessies om jongeren met ideeën te laten 'springen'.

Hogeschool VIVES ontwikkelde hiervoor een team van vier Business Coaches die projecten en concepten met potentieel gaan detecteren om vervolgens te gaan adviseren, faciliteren en oriënteren. 

Business coaches

Je kunt als VIVES-student of docent bij de interne Business Coaches terecht met vragen over ondernemen, starten met een eigen zaak, pitchen, talentonwikkeling, Businessplannen schrijven, bureelruimte, enz. De coaches gaan met je in gesprek en zoeken oplossingen om je zaak sneller of beter van start te laten gaan. 

VIVES ondersteunt toekomstige ondernemers met:

  • versneld attest bedrijfsbeheer behalen (tijdens je opleiding en niet enkel bij afstuderen);
  • het statuut student-ondernemer waarmee je net als een topsporter extra faciliteiten kan genieten;
  • het officieel statuut student/zelfstandige aanvragen;
  • coaching op maat (businessplan, pitchen, marketing, juridische vorm, teamsamenstelling, talentontwikkeling,...);
  • netwerk van bedrijven en expertisecentra.
Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201631/08/2018
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Stephan Weemaesmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Stephan Weemaes via mail