• senior voeding

Seniorproof: handleiding voor voeding op maat van senioren

Ontwikkeling van specifiek opleidings- en educatiemateriaal

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 10 procent van de ouderen in België ondervoed is en dat bijna de helft van de onderzochte ouderen risico loopt om ondervoed te raken. Binnen het PWO-project ‘Seniorproof’ werden acties opgezet om ouderen bewust te laten worden van het gevaar van ondervoeding en om de voeding van de ouderen te optimaliseren. 

In een eerste luik werden West-Vlaamse ouderen via praktische workshops bewust gemaakt van de afname van de werking van hun zintuigen zoals geur en smaak. Hieraan werd een korte uiteenzetting gekoppeld rond ondervoeding en het belang van bepaalde nutriënten in de voeding. Daarnaast werden tips meegegeven om de dagdagelijkse voeding op een eenvoudige manier aan te rijken. Hiervoor werd samengewerkt met ziekenfondsen en verschillende actoren uit de zorgsector. 

Via e-learning modules en filmmateriaal werd educatiemateriaal ontwikkeld voor de zorgsector. Volgende thema’s komen op een laagdrempelige manier aan bod: ondervoeding bij ouderen, opsporen van ondervoeding, (preventieve) aanpak van ondervoeding en gezonde voeding voor senioren. Bovendien kunnen nu in de bibliotheek van VIVES Roeselare en Brugge de educatieve ‘ambiance’ koffers rond het belang van sfeer op en naast het bord gratis worden uitgeleend.  

Een student voedings- en dieetkunde werkte ook een praktische kookbundel en kookworkshop voor deze specifieke doelgroep uit. Een draaiboek is ter beschikking. 

In samenwerking met studenten uit de lerarenopleiding, voeding en verzorging, werden tevens praktische pakketten rond ondervoeding uitgewerkt voor het 7de jaar thuis- en bejaardenzorg.  

Tenslotte werd het bestaande smaakpanel, bestaande uit senioren, ingeschakeld voor het evalueren van verschillende voedingsproducten op maat van senioren. Binnen agro- en biotechnologie werd ingezet op een betere bekendmaking van het smaakpanel aan de zorgsector en voedingsbedrijven. Hieruit volgde een samenwerking met het bedrijf Dekeyzer-Ossaer en het maaltijdzorgplatform Rudderstove.  

Tevens werden nieuwe deelnemers voor het smaakpanel gerekruteerd, ouderenorganisaties werden bereikt via het open kenniscentrum Arhus in Roeselare, nieuwsbrieven en sociale media. Er werden vijf smaakpanels georganiseerd voor het beoordelen van fingerfoods. Telkens werden minstens 3 ambachtelijk bereide fingerfoods (Rudderstove) vergeleken met 3 industrieel bereide fingerfoods (Dekeyzer-Ossaer). 

Momenteel is er een handboek voor alle Vlaamse bacheloropleidingen voedings- en dieetkunde in de maak. Niet enkel studenten voedings- en dieetkunde, maar ook zorgprofessionals zoals diëtisten, verpleegkundigen, leden van nutritieteams,…. zullen dit handboek als leidraad kunnen gebruiken bij de preventie en behandeling van (risico op) ondervoeding bij ouderen. Hierbij richten we ons voornamelijk naar de eerste- en tweedelijnszorg. In samenwerking met Politeia zal dit handboek uitgebracht worden in het najaar 2020. Dit handboek zal een onderbouwde wetenschappelijke basis hebben maar er zal ook plaats zijn om theorie om te zetten naar een praktijkgerichte situatie. Eerder verworven kennis en educatiemateriaal uit dit project zal geïntegreerd worden.   

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentra:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201631/08/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Yves De Bleecker+32 497 37 90 32
mail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Yves De Bleecker op +32 497 37 90 32 of via mail