• see2.jpg

See2Do! Energieverlies tegengaan door efficiënte renovaties

Interreg

Hoe pak je een renovatie aan en hoe zorg je daarbij voor een lager energieverbruik? Het is niet eenvoudig om je weg te vinden in de vele energiebesparende maatregelen en daarvoor ontworpen subsidieregelingen. ‘See2Do!’ helpt daarbij. De filosofie van ‘See2Do!’ is eenvoudig: ‘doen’ door te laten ‘zien’. Door demonstratie van innovatieve energiebesparende maatregelen en hun positieve effecten worden huiseigenaars en eigenaars van publieke gebouwen geïnspireerd tot actie.

‘See2do!’ tracht enerzijds interesse op te wekken bij particulieren en gemeenten door energieverlies zichtbaar te maken via thermografische opnames, straat- en woningscans en luchtfoto’s. Anderzijds ligt een belangrijk aspect in het duidelijk maken van de mogelijkheden tot een energetisch efficiënte renovatie door het aantonen van best practices. Die ‘goede voorbeelden’ zijn concrete investeringen in plaatsen als Brugge, Hombeek, Breda en Maastricht. Zo worden in Brugge enkele ‘prikkelwoningen’ energetisch gerenoveerd en wordt in het stadskantoor van Breda onder andere LED-verlichting geïnstalleerd.

Voor de publieke gebouwen (WP 5) worden 11 demonstratieprojecten uitgewerkt. Door communicatie en disseminatie over het gebruik van de innovatieve technieken in deze demonstratieprojecten worden andere actoren geïnformeerd en actief gestimuleerd om zelf de technieken toe te passen. Daarnaast ligt ook een focus op renovatie van particuliere woningen. Het project wil de passieve kijk op renovatie van woningeigenaars omzetten naar een concreet ‘doen’ door ‘zien’ van wat de mogelijkheden en effecten zijn voor hun eigen woning. Als men de inspanningen bekijkt die mensen doen i.v.m. energiebesparende maatregelen, stellen we een ‘trechter-effect’ vast. Een ruime groep burgers toont interesse in energiebesparende maatregelen, al iets minder hebben een concreet idee over hoe dit te doen en de ‘trechtermond’ bevindt zich voornamelijk bij het nemen van de stap naar het opvragen van offertes en het effectief opdracht geven tot uitvoeren van de werken. Met dit project willen de partners enerzijds de bovenste opening van de trechter groter maken en bij nog meer mensen de interesse opwekken voor energiebesparende maatregelen en wordt ervoor gezorgd dat de smalle trechteropening zo breed mogelijk blijft, nl. dat zoveel mogelijk mensen de stap van interesse naar idee naar offerte naar uitvoering zetten.

Daarnaast willen de partners kennisontwikkeling- en kennisdelen - delen van best-practices over motiveren en kansen creëren op het gebied van energietransitie voor de particuliere eigenaar - stimuleren.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/05/201630/04/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Koen Denys via mail