• robot-magazijn.png

ROS driven

Automatisch geleide voertuigen via Robot Operating System (ROS)

Automatisch geleide voertuigen bestaan al tientallen jaren. Het systeem kent dan ook zeer veel voordelen. Echter, de huidige algoritmes zijn ontworpen om te kunnen functioneren in steriele omgevingen zonder onvoorspelbaarheden. De uitdaging waar dit dossier net wil op inzetten is om robots te kunnen laten samenwerken in menselijke omgevingen.

Academici en technologische bedrijven hebben jaren fundamenteel onderzoek gevoerd over hoe menselijke activiteiten kunnen gedetecteerd en zelfs voorspeld worden. Dit resulteert in nieuwe, hoogtechnologische sensoren met ingenieuze softwarebeleid. Maar slechts enkele toonaangevende bedrijven zoals Nvidia, Intel en Google kunnen het zich permitteren om eigen onderzoek te financieren wat zich vertaalt in dure software die enkel voor volumeafname bestemd is. Daarom werd een opensource softwareplatform ontwikkeld, genaamd ROS (Robot Operating System) om robots te kunnen inzetten in zeer menselijke omgevingen, en dit op een economisch haalbare manier.

VIVES Smart Mobility heeft de ambitie om ROS te praktiseren en op zo’n manier dat het een antwoord kan bieden op de Vlaamse bedrijfscultuur. Vandaar deze oproep om in eerste instantie een realistisch rijdend platform aan te kopen dat over de juiste hardware beschikt om ROS te installeren op dit platform. Om dan op een korte termijn snel inzichten te verkrijgen in het ROS-framework.

Daarna zal er ingezet worden op duurzaamheid van huidige automatische voertuigen. Hoe kan men de transitie bekomen van huidige automatische voertuigen naar een volledige digitale autonome vloot zonder daarbij het volledig platform te vervangen. Ook worden binnen dit dossier specifieke sensoren aangevraagd om uit te testen welke sensoren er nu concreet nodig zijn per unieke omgeving.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend01/01/202101/01/2024
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Expert van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Koen Denys via mail