• boer

Reframe: Towards a Regional Food Frame

Interreg

De komende jaren zouden er maar liefst 5 miljoen jobs op het platteland kunnen verdwijnen. De veranderingen zijn niet alleen de zorg van landbouwers, maar voor alle KMO’s in de voedselketen. Het is dus hoogst tijd om nieuwe businesskansen te ontdekken.

Het project Reframe is een Europees project dat zorgt voor de ondersteuning van de lokale economie door in te spelen op de korte keten. Er werken vijf Europese partners aan mee: België, Nederland, Duitsland, Denemarken en Zweden. Het project wordt gefinancierd met een interreg-subsidie en co-financiering van de vijf partnerlanden.

Team

Het Belgische Reframe-team bestaande uit VIVES, Inagro, EROV en PCG; onderzoekt mogelijke samenwerkingsverbanden tussen lokale landbouwers en producenten van streekproducten die rechtstreeks of via een distributieplatform kunnen leveren aan grootkeukens. De partners ontwerpen samen een model voor een regionaal coöperatief voedselnetwerk. VIVES en Inagro werken een testpilot uit in de regio Roeselare en EROV en het PCG in de regio Oudenaarde.

Aanpak

Het project kan echter alleen slagen door een professionele aanpak op juiste schaal: 

 • Verzamelen van markt relevante regionale gegevens.
 • Ontwikkeling van innovatieve (specialisatie) strategieën voor KMO’s. 
 • Smeden van nieuwe vormen van regionale samenwerking .
 • Partnerschap op basis van gemeenschappelijke voordelen en gedeelde waarden.
 • Verwerven van specifieke vaardigheden.

Korte keten, logistiek en duurzaamheid

“Het versterken van de lokale economie door lokale producenten én producenten van hoeve- en streekproducten te ondersteunen in de levering aan grootkeukens via een distributieplatform.“ – Gaël Staelens, projectverantwoordelijke

Wanneer een samenwerkingsverband tussen lokale producenten kan verwezenlijkt worden kan er in grotere hoeveelheden geleverd worden aan grootkeukens. Dit is waar we met Reframe naartoe werken. Een winwin-situatie voor beide partijen. Lokale producenten genereren een nieuwe afzetmarkt waarbij zij de prijszetting in eigen handen kunnen houden. Grootkeukens kunnen heerlijke, unieke maaltijden serveren met lokale producten aan een eerlijke prijs.  

Om een samenwerkingsverband tot stand te brengen is het van groot belang dat alle partijen elkaar makkelijk kunnen vinden. Hiervoor ontwikkelt VIVES hogeschool een digitaal platform waar zowel lokale producenten, grootkeukens als distributiecentra elkaar kunnen terugvinden. Niet alleen een digitaal platform en netwerkmomenten, maar ook het opzetten van een pilootproject waarbij belevering van lokale producten aan grootkeukens zal gerealiseerd worden maakt deel uit van dit onderzoek.  

Korte keten

Een lokale strategie waarbij de producten van bij de landbouwer rechtstreeks bij de consument terecht komen. Korte keten staat nog steeds voor kwaliteit-, smaakvolle en gezonde producten.

 • Versterking van lokale economie in twee regio’s: 
  - Regio 1 = Vlaamse Ardennen
  - Regio 2 = Roeselare en buurtgemeenten (straal = 15 km)

 • Focus op kleine en middelgrote ondernemingen die aan volgende voorwaarden voldoen:Landbouwers die voeding produceren en/of verwerken. Indien de landbouwer ingekochte producten verwerkt dan moet het hoofdproduct van regionale afkomst zijn.  BV: KMO dat aardappel schilt → ingekochte aardappelen mogen niet uit Polen afkomstig zijn.

 • Producenten van hoeve- en streekproducten. BV: producent van mattentaarten

 • De onderneming telt maximaal 250 medewerkers

 • De onderneming heeft tot op vandaag nog onvoldoende slagkracht om zelf een contract af te sluiten met een grootkeuken, maar heeft wel de motivatie om dit te doen.  

Logistiek

Kwaliteitscontrole, relatief eenvoudige administratie en een beperkt aantal leveranciers zijn van uiterste noodzaak als het komt op de levering van lokale producten via een distributieplatform.

Duurzaamheid

Als consument hebben we al te vaak geen idee waar ons voedsel vandaan komt. Laat staan dat we als consument weet hebben wat het vervoer van voedsel over lange afstanden als gevolg heeft.  Maar er is verandering op komst. Zowel de consument als producent leggen zich toe op de vraag naar voedsel uit eigen regio.

Voedselnetwerk

In samenwerking met de partners Inagro VZW, EROV en PCG wordt er naast het onderzoek ook effectieve pilotprojecten op poten gezet, zoals de levering aan de grootkeukens van het Boeverbos, Sint-Bernardus en VIVES Kortrijk. Binnenkort meer informatie over deze projecten.

Projectsite

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentra:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend03/01/201631/05/2021
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Stephan Weemaesmail mij
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Yves De Bleeckermail mij

Experten van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Stephan Weemaes via mail