• network.png

Netwerkgericht werken binnen sectoren die mensen met een beperking ondersteunen

L.ink: actief netwerkgericht werken

L.ink is een praktijkgericht onderzoeksproject (PWO) dat gevoerd wordt vanuit een samenwerkingsverband tussen de opleidingen professionele bachelor in de orthopedagogie van de Odisee Hogeschool, UCLL en VIVES. Praktijkpartners zijn de Broeders van Liefde en het Vlaams Welzijnsverbond.

L.ink staat voor actieve ondersteuning op vlak van sociale netwerken. L.ink wil medewerkers van organisaties vormen en ondersteunen in het netwerkversterkend/netwerkverbredend werken en de effecten van deze actieve ondersteuning evalueren.

Het L.ink onderzoeksproject evalueert drie netwerkversterkende methodieken: Bruggenbouwer, Eigen Kracht Conferenties, Internet als methodiek. We maakten een gerichte keuze voor een community-, gezins- en sociale media-gerichte methodiek.

Er wordt samengewerkt met 30 organisatie-"eenheden" (bv. een woonunit, een dagbestedingswerking, een mobiele werking...) om een minimum steekproef van ongeveer 150 personen te bereiken. We doen een meting van het sociaal netwerk van de deelnemende personen op een eenvoudige en praktijkgerichte manier. De persoon met handicap kan, samen met zijn/haar begeleider, het eigen sociaal netwerk in kaart brengen en updaten via een gebruiksvriendelijke online registratie Inclusieweb.

Het project heeft een Vlaams/Brussels bereik. Samen met een twintigtal (deel)organisaties van de Broeders van Liefde, het Vlaams Welzijnsverbond en andere koepels probeert het een reële impact te hebben op de levenssituatie van mensen met een beperking in Vlaanderen en Brussel. Het onderzoeksproject wordt geleid door onderzoekers van Odisee Hogelschool. De twee associatiepartners VIVES en UCLL brengen mee expertise in rond methodieken en ondersteunen mee regionale lerende netwerken. 

Meer informatie over dit onderzoeksproject

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/10/201531/05/2018
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Eva Cornelismail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Eva Cornelis via mail