• legorobot.png

Mechatronica: bouw je eigen avatar

VLAAMS Brugproject

Het project ‘Mechatronica: bouw je eigen avatar’ is een brugproject van het Agentschap Ondernemen. Door het grote succes en op vraag van de deelnemende scholen wil de hogeschool het project voortzetten. In West-Vlaanderen namen in de periode 2013 – 2015 40 secundaire scholen deel aan het project en zo’n 2500 leerlingen kwamen in contact met ondernemerszin en STEM-onderwijs.

Project in de klas

Het project richt zich op de eerste graad van het secundair onderwijs, zowel A-stroom als B-stroom. Iedere secundaire school uit West-Vlaanderen kan zich aanmelden en in ruil hiervoor krijgen de scholen LEGO Mindstorms sets ter beschikking gedurende 3 maanden. LEGO Mindstorms zijn robotjes die leerlingen hands-on kunnen bouwen en programmeren. Scholen integreren dit in hun STEM-richting of in de vakken techniek, informatica, wiskunde,… Maar ook in extra uren of over de middag kan er geëxperimenteerd worden met de LEGO Mindstorms.

Leerlingen leren spelenderwijs en proefondervindelijk de robot bouwen en programmeren en krijgen telkens doelopdrachten die in een lessenpakket gebundeld zitten. Leerlingen moeten zelf ondernemend zijn en initiatief tonen om de opdrachten op te lossen. Slotevent ' Bouw je eigen avatar!' Op het einde van het schooljaar wordt er een slotevent gehouden. Iedere school die deelneemt aan het project kan een team van vier leerlingen (2 meisjes en 2 jongens) afvaardigen. Gender equality is één van de pijlers van het project. Op dit event kunnen de leerlingen zich aanmelden voor workshops waarbij ze een uitdaging krijgen, voorbeeld: ‘Programmeer de robot zodat hij zelf zijn weg uit het doolhof kan vinden’.

Onder begeleiding van een hulplijnteam, studenten elektromechanica van VIVES proberen de leerlingen de opdracht tot een goed einde te brengen. Leerlingen worden beoordeeld door een jury (mensen uit de bedrijfswereld, docenten van de hogeschool, studenten lerarenopleiding en elektromechanica,…). Er zijn prijzen te winnen voor meest creatieve robot, beste team, beste geheel,… Deze namiddag staat open voor toeschouwers: ouders, medeleerlingen, directeurs,… 

Bedrijven

Tijdens het project gaan we op zoek naar bedrijven die het peterschap willen aangaan met secundaire scholen. Dit wil zeggen dat een bedrijf uit de regio gespecialiseerd in machinebouw of automatisering een verbintenis aangaat met een secundaire school in dezelfde regio. De jongeren kunnen er op interactief bedrijfsbezoek gaan en kennismaken met het bedrijf en het personeel. Voordeel voor het bedrijf: imagowaarde t.o.v. jong publiek en vernieuwing op het vlak van automatisering.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/11/201530/06/2016
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Shane Vermeerschmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Shane Vermeersch via mail