• Lego Mindstorms
  • legowedstrijd.jpg
  • legorobot.png

LEGO Education Innovation Studio

VIVES-project

De LEGO Education Innovation Studio van VIVES kan je vinden in het Maaklab in Kortrijk. Deze LEGO studio is een samenwerking tussen de studiegebieden onderwijs en industriële wetenschappen en technologie van de hogeschool.

In de LEGO Education Innovation Studio krijgen zowel leerlingen als leerkrachten van het basisonderwijs en het secundair onderwijs de kans om uitdagingen aan te gaan met allerlei LEGO Education materiaal. Het zoeken naar oplossingen staat centraal via een didactiek van onderzoeken, ontwerpen en optimaliseren. Dit is STEM op hoog niveau. Met het STEM-charter wil de Vlaamse Overheid opleidingen in Science, Technology, Engineering en Mathematics stimuleren. Met deze LEGO Studio wil VIVES alle leerlingen en leerkrachten motiveren én inspireren door STEM écht tot leven te brengen! En misschien ontdekken de technici, ingenieurs en wetenschappers van morgen, die vandaag ongetwijfeld in de scholen zitten, hier hun talenten.

Tijdens de zomervakanties organiseert VIVES steeds unieke STEM-kampen in het Maaklab. Kinderen van 8-10 jaar, 10-12 jaar of 12-14 jaar genieten tijdens één van de 4 kampen van Techniek en Taal via het LEGO Education Camp. Tijdens zo'n Camp krijgen kinderen 4 workshops voorgeschoteld: robots programmeren (LEGO WeDo en LEGO Mindstorms), creativiteit en ontwerp met o.a. lasercutten, sport en spel, en Engels op spelende wijze. Deze workshops stonden in het teken van STEM. Het valt op dat jonge kinderen, waaronder vele meisjes, kiezen voor zo’n STEM-Camp. Ongelooflijk hoe jonge kinderen zo vlot weg kunnen met Engels, hoe creatief ze kunnen zijn bij het ontwerpen en hoe vanzelfsprekend ze robots kunnen bouwen en programmeren via laptop en iPad. Dit zijn belangrijke vaardigheden nodig voor de zo noodzakelijke STEM-profielen in onze maatschappij.

VIVES zet groot in op allerhande STEM-activiteiten. Zo coördineren wij de STEM Olympiade (38000 deelnemers), de Techniekacademie in 73 gemeentes (2400 deelnemers), de First Lego League en de Junior First LEGO League, VIVES4STEM, STEM4Eurekas, Robocontest, lerende STEM netwerken, STEMICT, STEM Computer, Stemmige bedrijvigheid, STEM didactiek, STEM4math, masterclasses STEM en nu de opening van de LEGO Education Innovation Studio.

En het mag gezegd zijn dat STEM zijn vruchten afwerpt: daar waar de meeste studiegebieden stabiel blijven bij de recente inschrijvingen van Hogeschool VIVES merken we dat er een aanzienlijke stijging is van nieuwe studenten bij het studiegebied Industriële Wetenschappen & Technologie (IWT), onze STEM-opleidingen. Ook het aantal ingeschreven meisjes bij IWT is in stijgende lijn.

Website Lego Education Studio VIVES

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentra:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend01/09/201731/08/2022
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Kristof Van de Keeremail mij
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Experten van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Kristof Van de Keere via mail