• 3d print

Kostenbesparing in productieomgeving door toepassing van 3D-printing

PWO project

3D Printing is een productieproces waarbij materiaal op een additieve wijze opgebouwd wordt. De toepassing ervan kent een explosieve groei. Met dit project willen we diverse toepassingen uitwerken op basis van 3D-printen om de industrie de functionaliteit van het 3D-printen te laten ontdekken.

Daarbij willen we ook inspelen op de vele vragen, voornamelijk van technische aard, die vanuit de industrie komen met betrekking tot de toepassing van het 3D-printen. Het project voorziet ook in een pakket berekeningen waarbij de kostprijs van de klassieke productieprocessen (o.a. verspaning) vergeleken wordt met 3D-printen en waarbij wordt uitgezocht in welke gevallen 3D-printen economisch rendabel is.

Naast inspelen op de noden uit de regionale industrie, beoogt het project ook het proces van 3D-printen beter te leren kennen en benutten m.b.t.

  • De digitale fabriek: koppeling van 3D-printen met de 3D-scanner om de gescande file om te bouwen naar een STL (stereolithografie) file en deze zo te herproduceren.
  • Blended 3D-printen, dit is 3D-printen met inserts of 3D-printen op andere voorwerpen zoals textiel, metaal, kunststof, hout en andere.
Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201331/08/2016
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Koen Denys via mail