• handen.png

Hoe gebeurt de invulling van het aanvullend pensioen binnen de KMO-sector?

PWO project

De wet op de aanvullende pensioenen of kortweg WAP (2003) regelt de aanvullende pensioenen voor werknemers. De concrete invulling van dit aanvullend pensioen gebeurt door de werkgever, een groep van werkgevers of een sector. Deze inrichters hebben de keuze tussen een ondernemingsfonds voor pensioenen (OFP) ofwel een invulling via een groepsverzekering afgesloten via een verzekeraar.

In het onderzoek brengen we de KMO’s (minder dan 50 werknemers) in kaart die het aanvullend pensioen implementeren binnen hun bedrijf. Welke motieven liggen aan de basis bij de keuze die een werkgever maakt om een aanvullend pensioen voor te stellen? Welke motieven hebben individuele inrichters wanneer zij kiezen voor de implementatie van een aanvullende pensioen via een groepsverzekering?

De sociale partners hebben tijdens de tweejaarlijkse onderhandelingen op sectorniveau sectorgebonden pensioenplannen bedongen. Via toepassing van de cao zijn arbeiders van verschillende sectoren zoals metaal, chemie, bouw... aangesloten bij een pensioenplan. Ook de kleine onderneming (minder dan 50 werknemers) heeft dus een pensioenplan voor zijn werknemers maar de bedrijfsleider is zich daar niet van bewust. In dit onderzoek gaan we op zoek naar de achterliggende oorzaken van het miskennen van dit pensioenplan door vele kleine ondernemers.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201331/08/2016
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Stephan Weemaesmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Stephan Weemaes via mail