• gti.png

Health Care Accelerator

EFRO project

In België is er een duidelijke tendens waarneembaar waarbij senioren hun woning verkopen en zich in de herfst van hun leven aan de kust gaan vestigen. Hierdoor is West-Vlaanderen koploper op het vlak van de vergrijzing en zijn er appartementen en woningen nodig die aangepast zijn aan de noden van die senioren.

Een groot deel van het patrimonium aan de kust dateert echter van de jaren ‘70 en ’80 en is niet (meer) aangepast aan de specifieke behoeftes en verwachtingen van een oudere bevolkingsgroep. De kust vormt dé regio bij uitstek om nieuwe woon-zorgconcepten te ontwikkelen.

Samen met verschillende partners wil de POM West-Vlaanderen gericht inspelen op deze nood: met het Health Care Accelerator project willen de projectpartners een beproefd concept ontwikkelen dat toelaat dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Een nieuw woon-zorgconcept moet toelaten om appartementen en woningen duurzaam en betaalbaar te renoveren. Concreet betekent dit dat er een scenario zal worden ontwikkeld dat architecten, gemeentes, zorgverleners, enz. kunnen gebruiken als leidraad om appartementen en woningen op een duurzame manier te gaan renoveren binnen het budget van de eigenaar. Daarbij wordt ook gekeken om ook de lokale handelaar mee op te nemen in dit zorgecosysteem.

De handelaars worden in het project gestimuleerd om hun diensten open te stellen voor de noden van de ouderen. Zo wordt niet alleen een deel van de zorg weggenomen, het opent ook een duurzame markt. Zeker aan de kust kan dit een mooie buffer vormen tijdens de toeristisch kalme periodes en blijft het handelsweefsel op die manier leefbaar, het hele jaar door.

Website Health Care Accelerator

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentra:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/04/201731/03/2020
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Lisa Kerckhofmail mij
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Lisa Kerckhof via mail