• sondevoeding.jpg

Evaluatie van de levenskwaliteit van patiënten die via enterale voeding gevoed worden

PWO: Instrument voor de evaluatie van quality of life van patiënten, die voor langdurige tijd hoofdzakelijk via enterale voeding gevoed worden op basis van patiëntgebaseerde en proxygebaseerde rapportering

Het doel van het onderzoek is de initiële ontwikkeling van een ziektespecifieke QoL-questionnaire voor de evaluatie van quality of life (QoL) van patiënten, die voor langdurige tijd hoofdzakelijk via enterale voeding gevoed worden op basis van patiëntgebaseerde en proxygebaseerde rapportering: item development.

Daarnaast komt ook de evaluatie van de impact van sondevoeding op de quality of life van patiënten die als gevolg van ernstige oropharyngeale dysfagie langdurig via enterale voeding gevoed worden en op de quality of life van hun mantelzorgers/familieleden aan bod.

De onderzoeksvraag is de volgende: Welke aspecten m.b.t. (de verschillende domeinen van) HRQoL rapporteren dysfagiepatiënten die ten gevolge van ernstige oropharyngeale dysfagie voor gedurende tenminste 1 maand met sondevoeding gevoed worden? Welke items kunnen weerhouden worden voor de initiële opstelling van de questionnaire?

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201531/08/2018
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Lisa Kerckhof+32 50 40 59 26
mail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Lisa Kerckhof op +32 50 40 59 26 of via mail