• meelworm

Entomation

PWO project - Kweek van insecten

Om de intrede van insecten als alternatieve eiwitbron te versnellen, focuste dit project zich op de opschaling en meer bepaald de automatisatie van de kweek van insecten, met als casus meelwormen (Tenebrio mollitor) en later ook de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens of BSF). 

Via een screening van de bestaande tools en de opzet van het meest effectieve kweekmanagement, werd een concept van piloot naar voor geschoven en uitgewerkt. 

Bij het streven naar een efficiënte kweek en mogelijke mechanisatie insteek, werd de kweekprocedure constant onder de loep gehouden. En ten derde, met hulp van bijkomende parallelle projecten zoals Entomospeed (Interreg Vlaanderen – Nederland) en Bioboost (Interreg 2Zeeën), konden reststromen blijven gescreend worden op hun voederwaarde voor de insecten.

Conclusie

Voor een productie van 50 ton meelwormen per jaar en het drukken van de arbeidskosten bij voederen met 75%, resulteerde de investering in een 29.5% daling van de minimale verkoopprijs. Als dit systeem bovendien zou worden opgeschaald naar een productie van 600 ton, zou de prijs per kg levend gewicht verder kunnen worden verlaagd tot 47.15% van de originele minimale verkoopprijs. Uit een tweede simulatiemodel blijkt 600 ton het te produceren aantal levende meelwormen per jaar in een veel aangeboden ruimte van 40 op 60 meter.  

Naast kostenbesparing door automatisering en opschaling, kan het gebruik van goedkopere diervoeders met behulp van zijstromen ook een aanzienlijk effect hebben, aangezien de voederkosten 29,3% van alle productiekosten vertegenwoordigen. Onze simulatie toonde aan dat voor een geautomatiseerde productiefaciliteit met een productiecapaciteit van 600 ton meelwormen per jaar een prijsdaling van het voer met 50% zou betekenen dat de minimale verkoopprijs met 30% daalt. Onze simulaties laten zien dat, door de implementatie van automatisering en de valorisatie van zijstromen, insectenopfoksystemen kosteneffectieve productiesystemen kunnen worden. 

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentra:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201631/08/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Yves De Bleeckermail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Yves De Bleecker via mail