• drinken.png

Digitalisering van de computergestuurde versie van de Swallowing Quality of Life – vragenlijst

VIVES-project: Digitalisering van de computergestuurde aangepaste Nederlandstalige versie van de Swallowing Quality of Life – vragenlijst (CAS aDSWAL-QoL): onderzoek naar de haalbaarheid/hanteerbaarheid, betrouwbaarheid en validiteit

De aangepaste Nederlandstalige versie van de SWAL-QoL vragenlijst (aDSWAL-QoL) is het enige meetinstrument in de praktijk dat zelfrapportage met betrekking tot dysfagie-gerelateerde levenskwaliteit faciliteert voor dysfagiepatiënten met bijkomende taal- en/of cognitieve stoornissen (DysLC) en is om die reden een veel gevraagde en gebruikte vragenlijst.

Een computergestuurde versie (Computer-Assisted Self-reported aDSWAL of CAS aDSWAL-QoL) werd ontwikkeld om tegemoet te komen aan de beperkingen van de pen-en-papier-versie (zijnde beperkingen op vlak van haalbaarheid/hanteerbaarheid, psychometrische eigenschappen en de nood aan digitalisering van het instrument).

Uit vooronderzoek bleek de CAS aDSWALQoL op vlak van hanteerbaarheid beter te zijn dan de aDSWAL-QoL; echter, een aantal beperkingen bleven ongewijzigd zoals de nodige hulp op motorisch vlak bij het complementeren van de vragenlijst. Validering van het instrument is daarenboven vereist.

Dit project doelt op het uitvoeren van onderzoek naar mogelijke faciliterende strategieën om de haalbaarheid/hanteerbaarheid/gebruiksvriendelijkheid van het instrument te verbeteren alsook naar de psychometrische eigenschappen (onderzoek naar betrouwbaarheid en (concurrente) validiteit). 

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201931/08/2020
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Lisa Kerckhof+32 50 40 59 26
mail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Lisa Kerckhof op +32 50 40 59 26 of via mail