• 3Dmetaal.png
  • 3dmetaal2.png

D4CAM: design for combined additive manufacturing

PWO project

Hoewel de techniek reeds enkele jaren bestaat, is 3D metaalprinten nog steeds erg nieuw en onbekend. Zeker in het Vlaamse landschap is kennis rond het succesvol afwerken en in gebruik nemen van in metaal geprinte stukken schaars. Langs de andere kant zijn de mogelijkheden van metaalprinten enorm: zaken die voorheen onmogelijk geproduceerd konden worden, blijken nu mogelijk. Uit vorige en huidige onderzoeksprojecten (Tetra AM4XT, PWO MetalAM, VIS WAAM) blijkt dan ook dat metaalprinten wel degelijk in heel wat vernieuwende toepassingen gebruikt kan worden, maar dat bedrijven zonder externe partners deze stap niet durven nemen.

Vaak heeft dit rechtstreeks te maken met de kostprijs van geprinte onderdelen: afhankelijk van de grootte zijn deze erg duur, en dienen in vele gevallen nog nabewerkt te worden. Die nabewerking is -mede door het ontbreken van kennis- ook een erg duur proces. Te duur dus, indien de voordelen van AM niet gebruikt kunnen worden. En te duur, in vergelijking met massaproductie onderdelen zoals bouten, moeren, flenzen, dichtingen, tandwielen, …

Maar wat als we MetalAM combineren met standaard onderdelen en het optimaliseren van nabewerking? Dit zou toelaten om bepaalde features te implementeren in ontwerpen, die anders de printtijd en benodigde nabewerking sterk zouden verhogen. Bijgevolg zou dit de kostprijs van het stuk enorm ten goede komen, en de toepasbaarheid van metaalprinten in verschillende industrieën kunnen opdrijven. D4C[AM] staat dus voor een praktijkgericht onderzoek naar het combineren van metaalprinten met conventionele onderdelen en verspanende productietechnieken.

Eerste proeven tijdens het huidige PWO-project MetalAM wijzen uit dat het perfect mogelijk is om vreemde objecten of materialen in een print te integreren, op voorwaarde dat het ontwerp hierop voorzien is. Praktische case studies voor bedrijven uit verschillende industrieën kunnen tijdens het project in-house uitgewerkt worden op de SLM 125HL metaalprinter waarover VIVES beschikt. Uit deze case studies kan de haalbaarheid van de technologie in kaart gebracht worden, alsmede de toepassingen en design guidelines om de techniek succesvol toe te passen, hierbij focussend op de courantste metaalprinttechniek Laser Beam Melting.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend01/09/201931/08/2021
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Expert van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Koen Denys via mail