• ecologie-vrachtwagen.png

Clean Engine

Clean Engine: Innovatieve katalyse voor een verminderde uitstoot van verbrandingsmotoren

Het bereiken van een koolstofneutrale samenleving tegen 2050 is uitdagend en zal meerdere technologieën en beleidsmaatregelen vergen zeker op het vlak van mobiliteit. Terwijl personenwagens en voertuigen voor lichte vracht op middellange termijn geëlektrificeerd kunnen worden of op waterstof kunnen rijden zonder grote veranderingen in hun performantie (Davies 2018), ligt dit minder eenvoudig voor het zware vrachtvervoer zoals vrachtwagenvervoer, lucht- en scheepvaart.

De emissies van verbrandingsmotoren hebben echter een grote impact op het klimaat en de leefomgeving. Het reduceren van deze emissies en het omzetten van de schadelijke bestanddelen naar onschadelijke bestanddelen is dus essentieel om de impact van het gebruik van verbrandingsmotoren te verminderen. Dit kan op meerdere manieren gerealiseerd worden. Ten eerste is het reduceren van het verbruik van de brandstof rechtstreeks gelinkt met de uitstoot, minder verbruik leidt tot minder uitstoot. Ten tweede is de omzetting van de aanwezige schadelijke stoffen naar minder schadelijke of onschadelijke stoffen via een katalysator of een filter een bewezen en algemeen toegepaste methode.

Dit project heeft tot doel om via inventieve katalyse in de verbrandingsmotor zowel het brandstofverbruik, en dus CO2 emissie, te reduceren alsook de uitstoot van schadelijke stoffen uit de verbranding (CO, NOx, roet) te verlagen. 

Dit wordt bekomen door het verwerken van nieuwe aardmaterialen in het inlaattraject. Door het toepassen van de voorgestelde technologie kunnen er aanzienlijke winsten geboekt worden in twee belangrijke domeinen: op economisch gebied door een lager verbruik en op de leefomgeving en het klimaat door het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen en CO2. KU Leuven en VIVES beogen met dit onderzoek eigen kennis op te bouwen die kan dienen om marktconform te transfereren naar de transportsector, de energiesector en/of een eigen spin-off bedrijf.

Project met de steun van Vlaanderen.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Lopend01/12/202001/11/2022
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Experten van dit project:

Meer info over dit project?

Neem contact op met Koen Denys via mail