• Metalam metaalprinten AM4xta.jpg
  • MetalAM Vives Metaalprinter.JPG
  • Metalam metaalprinten onderdelen.JPG

Business opportuniteiten dankzij metaal 3D printen

MetalAM

3D printen (additive manufacturing - AM) wordt (terecht) aanzien als dé maaktechnologie van de toekomst. Het printen van kunststoffen is intussen ingeburgerd en wordt zowel voor prototypes als functionele producten toegepast. Kunststof voldoet echter vaak niet aan de gevraagde materiaaleigenschappen (mechanisch, temperatuurbestendigheid,…) voor functionele onderdelen. Het metaalprinten zal hier oplossingen bieden, onder andere de LBM (SLM/poederbedtechnologie).

De mogelijkheden en de werking van deze nieuwe technologie zijn momenteel onvoldoende bekend bij de maakindustrie. Verder kent deze techniek momenteel relatief grote te overwinnen drempels: grote investeringskost, geen geschoold personeel voorhanden, “dure” testprints, zoektocht naar kennis m.b.t. ontwerp en nabehandelingen. Via dit project draagden we de technologie uit, toonden de mogelijkheden van het metaalprinten aan en overwonnen drempelvrees bij de lokale maakindustrie. 

Daarnaast werd toegankelijk opleidingsmateriaal ontwikkeld en professionele opleidingen georganiseerd. Hands on opleiding voor bedrijven: Beste practices in metal3d 

Om de mogelijkheden van de technologie uit te dragen en bedrijven te triggeren, werd samen met netwerkorganisatie Flam3d (www.flam3d.org) de VIVES/FLAM3D Metal3D Challenge georganiseerd. Sfeerbeelden en winnende ontwerpen vind je terug op www.vives.be/metal3d en https://www.flam3d.be/persbericht-metal3d-challenge/ 

Aan de hand van praktische cases werden vuistregels opgesteld met betrekking tot kostprijs en inzicht in deze kostprijsberekening. 

Daarnaast werden praktische ontwerprichtlijnen opgesteld door praktisch onderzoek naar geometrische afwijkingen bij metaalprints, naar het verwijderen van poeders uit metaalgeprinte kanalen, naar het vervaardigen van bouwplaten, het afhalen van prints van de bouwplaat. 

Bij verdere vragen, aarzel niet ons te contacteren: www.vives.be/metal3d

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond30/09/201630/09/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Tom Scharlakenmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Tom Scharlaken via mail