• bim03.png
  • bim02.png
  • bim01.png

BIM Smart Buildings

PWO-project

Building Information Models (BIM) zorgen ervoor dat het volledige bouwproces beter gestroomlijnd kan worden. Het digitaal ontwerpen, beheren en opvolgen in 3D van bouwprojecten door het bouwteam zorgt ervoor dat heel wat problemen kunnen ondervangen worden vooraleer ze optreden. Hierdoor daalt niet alleen de bouwtijd, maar ook de bouwkost.

In het kader van duurzaamheid kan BIM ook voor bestaande gebouwen een belangrijke rol spelen. Hierbij denken we onder andere aan de inventarisatie van gebruikte materialen in het gebouw in functie van sloop en recyclage, het gebruik van sensoren in functie van duurzaam gebouwbeheer en -onderhoud. Ondanks de vele voordelen is BIM in België nog niet volledig doorgebroken, zelfs niet voor nieuwbouw. Hoe dit komt en meer nog hoe dit verholpen kan worden is een van de onderzoeksvragen waarop binnen deze PWO een antwoord gezocht wordt.

Daarnaast kijken we ook naar de andere toepassingen van BIM gedurende de volledige levenscyclus van gebouwen en hoe deze ingezet kunnen worden en bijdragen aan de evolutie naar meer duurzame en slimme gebouwen.

Deel dit via
Dit is een onderzoeksproject van expertisecentrum:
Status: Startdatum: Einddatum:
Afgerond01/09/201831/08/2019
Heb je vragen?Ik help je graag verder!Koen Denysmail mij

Projectmedewerkers

Interesse om een eigen project te starten?

Neem contact op met Koen Denys via mail