Teacher Academy Sustainable Communication - TASC
Erasmus+ TASC: Social Change through Sustainable Communication in LifeLong Learning in Schools and Society
Onderzoeksdomeinen

Van 2023 tot 2026 coördineert het expertisecentrum Onderwijsinnovatie van VIVES Hogeschool het gesubsidieerde Erasmus+project ‘TASC’ ofwel Teacher Academy Sustainable Communication, een unicum in Vlaanderen. In dit project staat duurzame communicatie centraal. Van 4 tot 6 oktober ontmoeten 12 partners uit 7 landen elkaar op de onderwijscampus van VIVES in Kortrijk voor de kick-off van het driejarig project. Tijdens de kick-off staat ontmoeting centraal en wordt verder de basis van de Teacher Academy vormgegeven.
“Het doel van TASC is om toekomstige en huidige Europese leraren te voorzien van de nodige vaardigheden om reflectieve en wendbare Europese leraren op te leiden die in staat zijn geweld, discriminatie, polarisatie, uitsluiting en pesten te voorkomen of te weren. We vatten deze vaardigheden samen als duurzame communicatievaardigheden. Het introduceren van duurzame communicatie in scholen kan het begin zijn van de gewenste sociale verandering,” vertellen Nele Mestdagh en Els Callens, coördinatoren binnen TASC. “In deze duurzame communicatie staat verbindend, herstelgericht en intercultureel communiceren centraal. Daarnaast worden leerkrachten gestimuleerd om vanuit een verhoogd bewustzijn in het samenwerken deze duurzame communicatie in te zetten.”
“TASC wil in eerste instantie de vaardigheden gebaseerd op attitudes en kennis van leerkrachten in duurzame communicatie ontwikkelen en zal uitmonden in een gezamenlijk opleidingsprogramma,” klinkt het verder. “Op Europees niveau worden duurzame en gestructureerde partnerschappen ontwikkeld tussen de aanbieders van initiële lerarenopleidingen en voortgezette professionele ontwikkeling. Voor België sluit Eekhout Academie uit Kortrijk aan als partner in voorgezette professionele ontwikkeling. TASC wil tot slot ook richtlijnen formuleren voor beleidsmakers om duurzame communicatie te implementeren als een cruciale algemene competentie voor leraren en lerarenopleiders.”
Momenteel staan de samenlevingen in de EU voor veel uitdagingen: de opwarming van de aarde, de COVID-19-pandemie, sociaal-culturele uitdagingen integratie van migranten en vluchtelingen, toenemende inkomensongelijkheid, … Dit zorgt voor toenemende sociale en politieke polarisatie in en tussen samenlevingen. Zoals vermeld in het Horizon 2020 BRAVE-project: "het opbouwen van veerkracht tegen kwetsbaarheden die het gevolg zijn van polarisatie zal waarschijnlijk meer educatieve middelen vereisen die ingaan op wat het betekent om bij de 21e eeuw te horen, voorbij nativisme en nationalistisch exclusivisme."
Er is behoefte aan nieuwe middelen om competente, gemotiveerde en hooggekwalificeerde leraren, opleiders, onderwijzers en schoolleiders op te leiden en te ondersteunen.
Deze lerarenacademie, TASC, zal toekomstige en huidige leraren de nodige vaardigheden bijbrengen om reflectieve en behendige Europeanen te worden leraren die in staat zijn geweld, discriminatie, polarisatie, uitsluiting en pesten te voorkomen of uit te bannen. Deze vaardigheden vatten we samen als duurzame communicatieve vaardigheden. Duurzame communicatie naar scholen brengen kan het begin zijn van de sociale verandering die we willen.
Het TASC wil in eerste instantie de competenties van docenten op het gebied van duurzame communicatie ontwikkelen en zal een gezamenlijk trainingsprogramma van 20 ECTS over duurzame communicatie volgen. TASC wil mobiliteitsmodellen op een groene en inclusieve manier mogelijk maken en volledig integreren in de initiële lerarenopleiding en het permanente beroepsonderwijs. De TASC wil een Europees duurzaam en gestructureerd partnerschap ontwikkelen tussen de aanbieders van initiële lerarenopleiding en permanente professionele ontwikkeling. Tot slot wil het TASC richtlijnen formuleren voor beleidsmakers om duurzame communicatie te implementeren als een cruciale overkoepelende competentie voor leraren en lerarenopleiders.
Consortium
Het consortium dat is opgericht voor de Teacher Academy Sustainable Communication bestaat uit 12 partners uit 7 verschillende landen (België, Roemenië, Turkije, Portugal, Spanje, Duitsland en Litouwen). In totaal zijn er 11 aanbieders van initiële lerarenopleidingen of permanente professionele ontwikkeling en 1 school die betrokken is bij de lerarenopleiding. In de nabije toekomst zullen verschillende lerarenopleiders van VIVES, pedagogische begeleidingsdiensten, scholengroepen en scholen in Vlaanderen aangesproken worden om mee te stappen in een ‘Teacher Board’ of ‘Community of Practice’ die mee het opleidingsprogramma zullen testen en proeven.
Partners
VIVES, Eekhout Academy, Pädagogische Hochschule Ludwigsburg, Associació Meraki Projectes de València, Region de Murcia, Vilniaus Kolegija, Agrupamento de Escolas da Caparica - ALMADAFORMA, UNIVERSITATEA DE VEST DIN TIMISOARA, UNIVERSITATEA BABES BOLYAI, Scoala Gimnaziala Nr. 30 Timisoara, Another School is Possible (ASIP) - Başka Bir Okul Mümkün (BBOM), Semrin HR-Training-Consulting

Medewerkers
Nele Mestdagh
-
onderzoeker
Els Callens
-
onderzoeker
Partners
