SOS -Schrijven op school
pwo-project
Onderzoeksdomeinen

De Peiling Nederlands 2018 maakte duidelijk hoe een goede schrijfvaardigheid van lagereschoolkinderen niet als een evidentie beschouwd kan worden. Een effectieve didactische aanpak van leraren, gestoeld op recent wetenschappelijk onderzoek, blijkt van cruciaal belang. Die aanpak, gekenmerkt door een doordachte instructie in schrijfstrategieën, voldoende schrijfkansen en schrijftijd en kansen tot samenwerkend schrijven, is nog niet in elke klaspraktijk vanzelfsprekend.
Ten eerste wil dit project nagaan hoe de concrete vertaling van recent (inter)nationaal schrijfonderzoek naar de onderwijspraktijk er moet en kan uitzien. Via een onderwijskundig ontwerponderzoek en in co-creatie met leraren wil dit project een didactisch kader ontwikkelen dat leraren helpt bij het geven van effectieve schrijflessen en het maximaliseren van de schrijfkansen. Educatieve tools kunnen een hefboom zijn om een van de kenmerken van die effectieve schrijfdidactiek, het samenwerkend schrijven, te implementeren.
Dit onderzoek wil daarom als tweede luik onderzoeken hoe die, voor een basisschool toegankelijke, educatieve tools bij het schrijven ingezet kunnen worden.
Het onderzoek resulteert in een schrijfpakket waarin een effectieve didactieken maximale oefenkansen, ondersteund door educatieve tools, vorm krijgt. Door middel van een pre-en posttest wordt nagegaan of dit schrijfpakket een impact heeft op de schrijfkwaliteit van teksten van basisschoolkinderen.
Medewerkers
Justine Pillaert
Daan Debuysere
-
expert
Liesbeth Ghesquière
Lien Vanopstal
-
expert