Kunstig kijken
pwo-project: KUNSTIG KIJKEN; Kwaliteitsvolle (vak)didactische ontsluiting van bestaand audiovisueel materiaal ter versterking van ‘muzische vorming’ in het basisonderwijs

Uit doorlichtingsverslagen van de onderwijsinspectie (Onderwijsspiegel 2020) blijkt dat veel leraren kleuter-en lager onderwijs er niet in slagen om kwaliteitsvol kunst te beschouwen in het leergebied ‘muzische vorming’. Hoewel er duidelijke beschouwingsdoelen in de leerplannen van de verschillende onderwijsnetten staan, kijken en luisteren leerkrachten met hun klas nog onvoldoende gericht naar kunst in de domeinen beeldende kunst, muziek, drama en dans.
Ze voorzien weinig tijd, vinden de weg niet naar kwalitatieve audiovisuele bronnenen weten niet hoe ze kunstzinnige bronnen doelgericht moeten inzetten in hun onderwijspraktijk. Ze zoeken ook naar mogelijkheden om via kunstzinnige bronnen linken te leggen met andere leergebieden(integratie).
Anderzijds beschikt de culturele wereld over een schat aan onontsloten digitaal audiovisueel materiaal in archieven van musea, podiumkunstenorganisaties, erfgoed-en media-instellingen. MEEMOO, Vlaams instituut voor het archief, kan via haar beeldbank ‘Het Archief voor Onderwijs’ die unieke beeld- en geluidsfragmenten tot in de klas brengen.
In het onderzoek verbinden we de onderwijswereld met de culturele wereld. Vanuit een literatuurstudie en analyse van de noden komen we tot een kader (didactische tool) om kwaliteitsvol en duurzaam kunst te beschouwen in de klas. De inhoudelijke inspiratie en content komt uit de rijke archieven van verschillende culturele instellingen.
In het onderzoek maken we een selectie van kwalitatieve fragmenten uit de archieven en contextualiseren we die in thematische collecties op maat van lerarenbasisonderwijs. Daarbij ontwerpen we digitale inspiratiepagina’s die leraren (in opleiding) in staat stellen om samen met de ontwikkelde didactische tool zelfstandig het culturele bewustzijn, de culturele expressie en de digitale geletterdheid van hun leerlingen te versterken. In het ontwerpdesign voorzien we testmomenten in 4 pilootscholen van de verschillende netten. Opregelmatige basis toetsen we het procesbij eenheterogeneresonantiegroepen aan het eind van het project is er aandacht voor disseminatie via diverse kanalen.
Medewerkers
Simon Maricau
Sofie Thoen
Hilde Michiels
-
expert
Sophie Beyne
-
expert