Implementatie van een taalbeleid in de lerarenopleiding i.f.v. een kwaliteitsvollere door- en uitstroom van studenten
VIVES Onderzoeksproject

Dat een goed ontwikkeld taalbeleid zorgt voor een succesvollere door- en uitstroom van studenten is algemeen bekend (De Wachter e.a., 2013). Studenten die academischeteksten vlot kunnen lezen, (vak)woordenschat gepast inzetten en hoorcolleges gericht kunnen volgen, begrijpen beter de inhouden en scoren hoger op examens, taken en onderzoeksopdrachten. Investeren in taal betekent m.a.w. investeren in slaagkansen en studiesucces.
Verschillende hogescholen en universiteiten werkten daarom de afgelopen tien jaar aan de opbouw van een taalbeleid. Waar in het begin vooral gefocust werd op het screenen en remediëren van studenten, het zogenaamde enge taalbeleid, zien we anno 2021 dat taalbeleid geïntegreerd is binnen een groter geheel van kwaliteitszorg, diversiteitsbeleid, studentenondersteuning en professionalisering van docenten. We spreken m.a.w. van een effectiever en ruimer taalbeleid, en onderscheiden daarbij drie belangrijke factoren:
1. Een taalbeleid is succesvol als het zowel top-down als bottom-up wordt uitgerold (Vanbuel, Boderé en Van den Branden (2017).
2. Taalontwikkeling is effectief als die integraal - samen met de vakinhoud dus - aangepakt wordt (Forum Taalbeleid en Taalondersteuning Hoger Onderwijs, 2019). Taalontwikkelend lesgeven (TOL), blijkt m.a.w de meest effectieve didactiek te zijn.
3. Naast een leerlijn academische taalvaardigheden binnen het curriculum van elke opleiding, komt in praktijkonderzoek ook het belang van een individuele begeleiding sterk naar boven. Onze studentenpopulatie wordt diverser, en advies op maat speelt hier gepast op in.
Dit projectvoorstel wil - verspreid over twee jaar - op bovenstaande drie sporen werken, en zo tot een gedragen en duurzaam taalbeleid komen, dat model kan staan voor andere departementen en hogescholen.
Medewerkers
Lien Vanopstal
Partners
