CLIL in het lager onderwijs
pwo-project: 'Content and Language Integrated Learning' (CLIL) in het lager onderwijs
Onderzoeksdomeinen

Onderzoek leert dat meertalig onderwijs een positieve impact heeft op het leer-en ontwikkelingsproces van leerlingen. De leeftijd waarop kinderen worden blootgesteld aan een tweede (of derde) taal heeft een sterke invloed op het neurologische rijpingsproces van het kind (Van De Craen, 2009; Mondt et al., 2009). Hoe vroeger het kind een tweede taal leert, hoe groter de invloed opzijn hersenontwikkeling en hoe beter ook de taalverwerving.
Zowel uit nationaal als internationaal onderzoek blijkt dat de CLIL-methodeveel betere resultaten oplevert ten opzichte van het ‘traditionelere’ vreemdetalenonderwijs. Taalontwikkelend lesgeven, (inter)actieve werkvormen en communicatie spelen hierbij een sleutelrol.
Net omwille van de grote voordelen die de CLIL-didactiek biedt, kreeg het al in vele Europese lagere scholen een plaats. In tegenstelling tot het secundair onderwijs in Vlaanderen, is er beleidsmatig noggeen kader om CLIL te implementeren in het lager onderwijs, ook al merken we in de praktijk dat leraren en directies vragende partij zijn.
In dit project willen we dan ook focussen op het structureel implementeren van CLIL in het lager onderwijs. In eerste instantie willen we nagaan hoe diverse actoren (leerling, leraar, directie en/of beleidsondersteuner, ouders) CLIL in het lager onderwijs in Vlaanderen percipiëren. Vragen als ‘Welke factoren bepalen of ze actief aan de slag willen met CLIL in hun klas/school?” en ‘Welke onzekerheden of belemmeringen hebben ze hierbij’ staan centraal.
Ten tweede willen we in dit project ook concrete handvatten aanreiken zodat leerkrachten durven experimenteren met CLIL. Hiertoe willen we (regionaal) professionele leergemeenschappen opzetten, waarbij we op basis van ‘joint learning’ komen tot een aantal good practices.Tevens ondersteunen we leerkrachten en scholen bij het implementeren van CLIL in hun lessen/school. Ten slotte worden alle kwaliteitsvolle casussen geïnventariseerd op een website/ leerplatform, zodat ook anderen geïnspireerd worden om met CLIL aan de slag te gaan.
Medewerkers
Hannelore Simpelaere
Eveline Simpelaere
-
expert
Christa Pacco
-
expert
Tamara Buyck
-
expert