BOOST!
Hoe kunnen we zij-stromers kwaliteitsbesef bijbrengen zodat ze weerbaar het lerarenberoep aanvangen?
Onderzoeksdomeinen

Het onderwijs trekt al jaren aan de alarmbel aangezien de openstaande onderwijsvacatures de laatste jaren verdubbeld zijn tegenover 5 jaar geleden. De uitstroom van de lerarenopleiding van generatiestudenten is onvoldoende groot om de echte piek in de toekomst aan te kunnen. Het BOOST-traject heeft tot doel om in een versneld “praktijkbadtraject” zij-instromers kwaliteitsbesef bij te brengen zodat ze weerbaar het lerarenberoep aanvangen.
VIVES lanceerde in samenwerking van de Kortrijkse katholieke Basisscholen het BOOST-project om het nijpende tekort aan te pakken. De doelgroep heeft al een bachelor- en/of masteropleiding in zijn of haar bezit en heeft in de meeste gevallen ook al werkervaring in een andere sector dan het onderwijs achter de rug. De betrokkenheid tot het doel om leraar te worden is extra hoog, omdat hun keuze voor het onderwijs vaak ook gepaard gaat met andere ingrijpende beslissingen: opzeggen van een job, ondersteuning zoeken om de studies te kunnen aanvatten (met een gezin) ...
Deze rijke bagage en positieve instelling zorgt ervoor dat het opleidingstraject afgestemd moet worden op deze specifieke doelgroep. Door nauw samen te werken met het werkveld, het leerproces centraal te stellen, het feedbackproces opnieuw te ontwerpen en de studenten een actieve rol hierin te geven, leggen we de focus op het formatief handelen.
Coach: “Als BOOST-student maak je een volledig schooljaar door van de start tot het einde en dit met beide voeten in de praktijk. Ze wonen vergaderingen, oudercontacten bij, maken rapporten op, overleggen met collega’s, zetten hun deuren open, voelen de kracht van het ‘samen school maken’. Dit zorgt ervoor dat ze meer weerbaar aan hun carrière beginnen.”
Wat is formatief handelen?
Formatief handelen verwijst naar een cyclisch proces waarbij voortdurend informatie wordt verzameld over het leerproces. Deze verzamelde gegevens worden gebruikt om het onderwijs aan te passen, doelen te stellen en feedback te geven, met als doel het leren van de studenten te bevorderen. Het benadrukt continue evaluatie en aanpassing om een effectief en diepgaand leerproces te ondersteunen.
Actieonderzoek
In het BOOST-project werden verschillende cycli van formatief leren toegepast om het leren te verbeteren. Zowel in de klas (PRAKTIJK), de opleiding (VIVES) en de reflectiemomenten (FLEXI) krijgen studenten van coaches, docenten en coördinatoren gerichte feedback. Op basis van die informatie bepalen ze hun volgende stap in hun leerproces.
- Feed-up: Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Waar wil je aan werken?
- Feed-back: Wat heb je al gedaan? Hoe heb je het tot nu toe aangepakt?
- Feed-forward: Wat is je volgende stap? Welke acties kan je ondernemen? Wat heb je nodig?
Al deze microcycli dragen bij aan de grote cyclus waarin een eindevaluatie plaatsvindt via een driehoeksgesprek en een digitaal portfolio (padlet). Studenten nemen hun eigen leerproces in handen. Doorheen hun praktijkervaringen verzamelen ze bewijsmateriaal van behaalde doelen, terwijl de feedbackcyclus blijft voortduren. Ze bereiden zich op die manier stap voor stap voor op alle aspecten van het lerarenberoep.
Student: "We werden goed voorbereid en ondersteund in allerlei situaties doorheen het hele schooljaar. De concrete tips en gedeelde ervaringen zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je er niet alleen voor staat. Nu leren we omgaan met verschillende situaties, later kunnen we hierop terugvallen."

Nieuwe partners
Zij-instromers kunnen via een intensief praktijkbad in de lagere school klaargestoomd worden voor het werkveld. Opleiding en werkveld staan op die manier dicht bij elkaar. Naast de KBK-scholengroep uit Kortrijk die het BOOST-traject oprichtte, zetten nu ook de scholengemeenschap kleine Vos uit Ieper en KBO uit Oudenaarde hun schouders onder het project.
- De opleiding duurt 1,5 jaar.
- De vakken leg je af via afstandsonderwijs aan hogeschool VIVES campus Kortrijk.
- Je wordt begeleid door enthousiaste docenten en coördinatoren.
- Het is een opleiding (niet betaald) die je, indien je daar recht op hebt, kan volgen via ondersteuning van de VDAB. Dit hangt van jouw persoonlijke situatie af.
- Indien je slaagt voor het eerste jaar, kun je aan het werk in het onderwijs en heb je recht op een loon.
Coördinatoren BOOST lager onderwijs
- coördinator VIVES: [email protected]
- coördinator KBK-scholen Kortrijk: [email protected]
- coördinator kleine-Vos Ieper: [email protected]
- coördinator KBO Oudenaarde: [email protected]
Medewerkers
Lisa Caenen
-
expert