Joost Devriesere en Jessica Dobbelaere

Vluchten hoeft niet meer, vijf jaar later - Jessica Dobbelaere en Joost Devriesere 

Eind 2015 stond Europa voor een enorme humanitaire uitdaging. Tienduizenden mensen uit Syrië en andere conflictgebieden waagden de riskante oversteek naar de Europese kusten. Een deeltje van hen kwam in Vlaanderen terecht.  

Voor hun in 2016 verschenen boek Vluchten hoeft niet meer (uitgeverij Houtekiet) gingen Jessica Dobbelaere en Joost Devriesere op zoek naar vluchtelingen in ons land en schreven hun ervaringen neer: van hun zorgeloze leven voor de oorlog tot de moeilijke integratie die hun hier wacht. Ze gingen langs bij beleidsmakers en deskundigen, en bij mensen die – elk op hun manier – de handen uit de mouwen staken om asielzoekers te verwelkomen en te begeleiden. Om de proef op de som te nemen, nam Joost Devriesere zelf een Iraakse asielzoeker onder zijn vleugels. Hij schreef zijn ervaringen neer in een dagboek. 

Vijf jaar later maken de auteurs de balans op. Hoe vergaat het de geïnterviewden vandaag? Hoeveel mensen zijn er nog op de vlucht en wat wordt daaraan gedaan? Heeft corona onze aandacht voor asielzoekers doen verslappen?  

Biografie

Jessica Dobbelaere is leerkracht talen en zaakvoerder van een vertaalbureau. 

Joost Devriesere is schrijver, redacteur en freelance journalist. Hij werkt onder meer voor Knack. 

MELD JE AAN VOOR VLUCHTEN HOEFT NIET MEER

maandag 6 december 2021