Go Baby Go Belgium by VIVES maakt onderdeel uit van de open-source-movement Go Baby Go opgericht door Prof. Cole Galloway aan de University of Delaware. Via een samenwerkingsakkoord met de University of Central Florida (VS) kwam een delegatie van VIVES eind 2016 in contact met dit project.

De hoofddoelstelling is eenvoudig: kinderen die om welke reden dan ook beperkt zijn in hun mobiliteit terug mobiel maken en op die manier ook hun sociale interacties verbeteren. Dit door middel van een gepersonaliseerd en omgebouwd elektrisch (12V) wagentje. Het personaliseren bestaat er meestal in dat het gaspedaal vervangen wordt door een grote drukknop, waar nodig wordt ook een extra frame geplaatst ter ondersteuning van de zithouding en voor de veiligheid wordt ook een vijfpuntgordel voorzien. Verder wordt het autootje ook in de mate van het mogelijke voorzien van de naam en de lievelingsfiguren en –geluiden van het kind.

Gezien elk kind een specifieke problematiek vertoont, gebeurt voordien eerst een uitvoerige screening door de opleidingen ergotherapie, logopedie en zorgtechnologie. Alles uiteraard in nauw overleg met de ouders van het kind. In 2017-2018 gebeurden aanpassingen in overleg en samenwerking met studenten elektronica-ICT, vanaf 2018-2019 door studenten zorgtechnologie.

We proberen 2 keer per jaar ongeveer 5 kinderen gelukkig te maken met een aangepast autootje.

Onderzoek

Op 24 oktober 2017 werd het eerste wagentje voorgesteld en uitgetest tijdens een ‘drive-in’ door Briek. Naar aanleiding van dit eerste project zal ook een verdere opvolging gebeuren door vier studenten logopedie en ergotherapie. Zo zal onder meer nagegaan worden hoe vlug Briek het wagentje zelfstandig kan besturen, maar wordt vooral ook gefocust op de verbale, emotionele en sociale ontwikkeling van Briek. In andere landen is namelijk gebleken dat kinderen er ook emotioneel en sociaal op vooruit gingen. Het exploreren en verkennen van onze omgeving door ons te bewegen zit in onze natuur. Dankzij zijn autootje zal dit voor Briek vanaf nu dus wat eenvoudiger worden.

Nomineer een kind

Ken je iemand die graag zou rondrijden in een Go Baby Go-autootje? VIVES bereidt momenteel de volgende drive-in voor.  Onze volgende screening gaat door op woensdag 28 februari 2024 te Kortrijk.

Word sponsor

Om de wagentjes gratis te kunnen aanbieden, hebben we sponsors nodig. Check onze sponsorpagina en maak een kind met verminderde mobiliteit blij.

Sponsors

Een autootje kost alles samen ongeveer 450€. We kunnen dit gratis aanbieden dankzij de hulp van onze sponsors.

Bekijk hier van wie we bijdragen mochten ontvangen voor Go Baby Go Belgium by VIVES. Dikke merci in naam van de kinderen!

Baby Pia

We mochten onlangs weer wat kindjes gelukkig maken. Een daarvan was een heuse bekende Vlaming: Baby Pia, die intussen een flinke kleuter is.

Andere reportages