Waarvoor kan je in het FoodLab terecht?

Belangrijke onderzoeksthema’s zijn:

  • Ondervoeding bij ouderen
  • Sarcopenie
  • Lichaamsanalyses via een DEXA scan en een BIVA analyse
  • Productontwikkeling op maat van specifieke doelgroepen (bv. sporters, ouderen of mensen met kauw- en slikproblemen)
  • Industriële toepassingen van microgolftechnologie
  • Invloed van regeneratie op voeding

Er is ruimte voor toegepast wetenschappelijk onderzoek, met de focus op voeding en gezondheid. De aanwezige onderzoeksfaciliteiten kunnen worden ingezet voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, dienstverlening en levenslang leren. Door de directe linken met de studiegebieden en expertisecentra agro- en biotechnologie en zorginnovatie beschikt het FoodLab over de nodige vakkennis en netwerken. In het FoodLab wordt creativiteit van studenten, docenten, onderzoekers en mensen uit het werkveld gestimuleerd. Samenwerkingen rond het thema voeding en gezondheid worden er gefaciliteerd.

Ook voor dienstverleningsopdrachten kan je bij het FoodLab terecht. Samen brengen we je vraag in kaart en gaan we op zoek naar een oplossing op maat. We helpen graag met een literatuurstudie, piloottesten, de ontwikkeling of optimalisatie van recepturen, sensorische analyse en voedingsanalyses in ons labo. Ook voor het opzetten van voedings- en/of beweeginterventies of metingen van lichaamssamenstelling kan je bij ons terecht.

Neem gerust contact op voor een volledig overzicht van ons dienstverleningsaanbod.

Met de ontwikkeling van het postgraduaat voeding en gezondheid draagt het FoodLab zijn steentje bij aan levenslang leren. Daarnaast worden nog tal van navormingen georganiseerd. Wens je een opleiding op maat? Ook daarvoor kan je bij de onderzoekers van het FoodLab aankloppen.

Contact

Foodlab
Lien Van den Broeck
e-mail: [email protected]

We care for food

Voeding en gezondheid staat binnen het FoodLab centraal.

Het FoodLab wil een dynamische plek zijn waar studenten en onderzoekers een plaats krijgen om praktijkgericht onderzoek, onderwijs en dienstverlening rond de thema’s voeding en gezondheid uit te voeren. Daarnaast zijn ook bedrijven en zorgactoren welkom om gebruik te maken van de aanwezige onderzoekinfrastructuur.

Er zijn verschillende onderzoeksruimtes en -faciliteiten aanwezig voor onderzoek rond het thema voeding en gezondheid (consultatieruimtes en beweegruimtes, een DEXA meettoestel, BIVA analysemogelijkheden). Daarnaast beschikt het FoodLab over een HACCP conforme keuken en pilootinfrastructuur voor onderzoeksdoeleinden. Door de aanwezigheid van laboratoria en smaakhokjes kan ook ingezet worden op productontwikkeling en/of kwaliteitscontrole van voeding. 

In het FoodLab is ook plaats voor levenslang leren.

De verscheidenheid aan mogelijkheden zorgt ervoor dat het FoodLab een dynamische plek is waar onderwijs, onderzoek, bedrijfswereld, zorgsector en overheid elkaar vinden en versterken.

Er zijn directe linken met de studiegebieden en expertisecentra agro- en biotechnologie en zorginnovatie waardoor het FoodLab over de nodige ervaring en een groot netwerk beschikt.

Door verder te bouwen aan onze expertise willen we een gevestigde waarde worden in het onderzoekslandschap. We ambiëren als betrouwbare onderzoekspartner in diverse projecten en dienstverleningsopdrachten op te treden zodat we jou als bedrijf, zorginstelling of kennisinstelling kunnen verder helpen naar vernieuwende resultaten. 

Lopende en afgeronde projecten

Overzicht dienstverlening

Neem vrijblijvend contact op voor een oplossing op maat.

  • Piloottesten (semi-industriële keukenapparatuur)
  • Laboanalyses
    • Fysio-chemische analyses op voeding
    • Microbiologisch onderzoek
  • Sensorische analyses
  • Kennisoverzicht
    • Literatuurstudie
    • Opleidingen op maat
    • Organisatie van studiedagen
  • Recept- en procesontwikkeling
    • Advies op maat
    • Proefopzet op maat
  • Opzetten interventies
    • Bewegen
    • Voeding
    • Voeding + bewegen
  • Lichaamsanalyse
    • DEXA
    • BIVA