Onze maatschappij is constant in evolutie. Daarbij is het belangrijk om wensen en noden van dichtbij te kunnen detecteren. Dat kan vaak alleen door een goede wisselwerking met en samenwerking tussen verschillende belanghebbenden, want innovatie ontstaat op kruispunten, daar zijn we bij VIVES van overtuigd.

VIVES heeft verschillende labs die zich bezighouden met praktisch-wetenschappelijk onderzoek binnen actuele thema’s. Typerend aan deze labs is dat ze laagdrempelig en toegankelijk zijn. De diverse labs van VIVES zijn plekken om in cocreatie met docenten, studenten en onderzoekers nieuwe producten of diensten te ontwikkelen. Afhankelijk van je vraag kan dit gratis met studenten of betalend met onderzoekers. 

De labs bieden plaats voor dienstverlening en onderzoeks- en onderwijsactiviteiten. In de labs staan experiment, cocreatie en dialoog centraal. Je kan er de nieuwste technologiën of trends vinden en ontdekken wat deze voor jou kunnen betekenen. Je kunt er dingen testen of optimaliseren. Op deze manier kunnen verschillende belanghebbenden hun expertise verdiepen en verbreden.

Foodlab
FoodLab

‘We care for food.’ Het FoodLab ademt voeding en gezondheid. In het FoodLab vind je de mensen, de kennis en de infrastructuur om je ideeën vorm te geven.

DroneLab

VIVES DroneLab, a research facility of VIVES University of Applied Sciences in Ostend, Belgium, is a key institution for development of sustainable drone applications.

Stimulhome
sTimul

sTimul is een zorgethisch lab dat zorgverleners, leidinggevenden en studenten uit de zorg- en welzijnsorganisaties het perspectief van zorgontvangers laat verkennen. Dit doen we aan de hand van prikkelende ervaringsgerichte methodieken.

Zorglab
ZorgLab

In het ZorgLab kan je terecht met alle vragen en ideeën op vlak van gezondheidstechnologie. Je vindt er de mensen, de kennis en de infrastructuur om jou verder te helpen.

gezelschapsspel
SpellenLab

Het SpellenLab is een onderdeel van Hogeschool VIVES en werkt rond de integratie van bord- en gezelschapsspellen in het werken met kinderen, jongeren of volwassenen. Onze aandacht gaat vooral naar het onderwijs en de zorgsector.

Simlab
SimLab

SimLab ondersteunt zorgverleners om te blijven evolueren door middel van hoogtechnologische simulaties die de hulpverlener in een levensechte omkadering het werkveld leren kennen of situaties kunnen inoefenen.

Maaklab
MaakLab

MaakLab is een inspirerend atelier waar volop wordt ingezet op co-creatie, de ontwikkeling van technische competenties én innovatie.

Livelab
LiveLab

Binnen het LiveLab gaat VIVES aan de slag met studenten, docenten, professionals, en inwoners van Vlaamse gemeenten en steden. In deze real-life setting creëert VIVES een vernieuwde leer- en werkomgeving waarin interdisciplinaire samenwerking centraal staat.

Dronelab
DroneLab

VIVES DroneLab is een belangrijk kenniscentrum voor de ontwikkeling van duurzame dronetoepassingen. Het Dronelab is gevestigd aan VIVES Oostende VLOC.

Biolab
BioLab

BioLab is een biotechnisch laboratorium op de campus van VIVES Roeselare waar onderwijs en onderzoek sterk verweven zijn.