Light-Up Café: Lokale teelt, verwerking en veredeling van de (sub)tropische gewassen bataat en yacon

Met het oog op gewasdiversificatie in Vlaanderen wordt de lokale teelt, verwerking en veredeling van de knolgewassen bataat (zoete aardappel) en yacon onderzocht. Beide gewassen zijn vrij ongevoelig voor ziektes en bieden dan ook een enorme meerwaarde voor de Vlaamse landbouw.

De consumptie van geïmporteerde bataat zit al jaren in de lift en de lokale teelt zou ook het aantal ‘voedselkilometers’ van dit gewas drastisch kunnen beperken. Bataat kun je trouwens verkrijgen in diverse kleuren: geel, oranje, wit of paars.

Yacon is daarentegen nog vrij ongekend maar bezit een hoog gehalte aan zoetstoffen die als gezond suikeralternatief en prebioticum gebruikt kunnen worden. Daardoor is het ook uiterst geschikt voor diabetici patiënten. 

Ontdek de mogelijkheden van deze veelbelovende gewassen tijdens het Light-Up Café. 
We delen graag onze kennis met u. 

U bent van harte welkom!
Isabel Vanslembrouck, directeur onderzoek en dienstverlening

Programma

 • Lokale teelt van innovatieve gewassen: de zoektocht naar geschikte varieteiten en het belang van veredeling
  Angelo Dewitte, onderzoeker VIVES
   
 • Opkweek van kwalitatief stekmateriaal als plantgoed voor de teelt van bataat
  Louis-Philippe Verstraete
   
 • Teelt en bewaring van yacon, ervaringen uit enkele jaren pionierswerk
  Annelien Tack - PCG
   
 • Mogelijkheden voor de verwerking van yacon en bijhorende uitdagingen
  Gaël Staelens, onderzoeker VIVES

Tijdens het Light-Up Café van vrijdag 24 mei 2019 om 16u in VIVES Roeselare laat de dienst onderzoek en dienstverlening van Hogeschool VIVES experts aan het woord over deze materie in de polyvalente ruimte van VIVES Roeselare (via ingang A). Je bent van harte welkom!

Het Light-Up Café is een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van wetenschap, zich wil laten inspireren en mee wil denken en discussiëren over nieuwe trends en innovaties. Er is ruim de tijd om met de sprekers en met elkaar van gedachten te wisselen. We voorzien uiteraard ook een drankje om de werkweek af te sluiten. De bedoeling: docenten, onderzoekers, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en organisaties en alle geïnteresseerde collega’s uit eigen huis én daarbuiten laten inspireren door en brainstormen rond één bepaald thema.

Deelname aan het Light-Up Café is gratis, maar aanmelden is vereist via onderstaand aanmeldingsformulier voor 22 mei 2019.

Deel dit via